Novinarke iz Crne Gore dobile slučaj protiv državnih novina

SMCG

PODGORICA, 29.11.2019. – Crna Gora i bivši glavni i odgovorni urednik novina Pobjeda, koja je tada bila u državnom vlasništvu, dvijema novinarkama moraju da isplate novčanu naknadu u visini od po 5.000 eura zbog narušavanja ugleda i reputacije u objavljenim tekstovima.

Viši sud u Podgorici je odlučio da država i Srđan Kusovac, bivši glavni i odgovorni urednik Pobjede, zbog narušavanja ugleda i reputacije, moraju da plate novčanu naknadu u visini od po 5.000 eura novinarkama nezavisnog nedeljnika Monitor Milki Tadić Mijović i Mileni Perović.

Takođe, sud je presudio da država i Kusovac moraju da plate 3,795 eura sudskih troškova.

“Kusovac i država Crna Gora moraju da nadoknade pretrpljenu štetu novinarkama. U ovom slučaju je sloboda govora zlouporijebljena na štetu novinarki”, navodi se u presudi.

  1. godine novinarke su podnijele prijavu i zatražile novčanu naknadu za nematerijalnu štetu, jer su se našle na meti uvreda i govora mržnje.

Pobjeda, koja je u to vrijeme bila u državnom vlasništvu, objavila je u periodu od septembra 2011. do aprila 2012. godine više tekstova u kojima su novinarke nazivane ološima, džukelama, kerovima, profesionalnim falsifikatorkama, medijskim siledžijama u suknjama.

U to vrijeme, glavni i odgovorni urednik Pobjede bio je Kusovac, koji je nakon prestanka rada na tom radnom mjestu postao portparol Vlade Crne Gore.

Nakon presude, Tadić Mijović je izrazila zadovoljstvo ishodom.

“Kusovac, koji je jedan od glavnih aktera u ovom slučaju, sada je visoki državni uglednik, šef je Vladinog biroa za informisanje. Njegova trenutna pozicija i sve privilegije koje uživa djeluju kao nagrada za njegova urednička dostignuća za koja sada država plaća sudske troškove i kazne”, kazala je ona za dnevnik Vijesti.

Tadić Mijović, koja je poznata kao oštra kritičarka Vlade premijera Mila Đukanovića, nakada je bila glavna urednica crnogorskog nedeljnika Monitor, a sada je glavna urednica u Centru za istraživačko novinarstvo (CIN).

U junu 2016. godine u odvojenom slučaju u Beogradu, sud je presudio u korist Tadić Mijović i naložio portalu E-novine da joj isplati oštetu zbog klevete u iznosu  od 8.000 eura.

Kako se navodi u presudi, nekoliko članaka koji su objavljeni 2013. i 2014. godine kao i uvrijedljivi natpisi ispod fotografija u člancima, bili su usmjereni na ponižavanje ličnosti novinarki.


balkaninsight.com, Podgorica, 29/11/2019