Odbijen optužni predlog: Stanišić na slobodi zbog greške tužioca?

Pobjeda.me
pobjeda.me

PODGORICA, 06.08.2020. – Osnovni sud u Podgorici odbio je optužni predlog protiv Radoslava Gila Stanišića, koji se tereti da je naredio paljenje vozila “Vijesti”.

U rješenju sudije Rada Ćetkovića, piše da nema dovoljno dokaza da je navodni vođa zagoričke kriminalne grupe osonovano sumnjiv da je počinio krivično djelo – izazivanje opšte opasnosti putem podstrekavanja (čl. 327 st. 1 u vezi čl. 24 st. 1), kako to tvrde iz podgoričkog Osnovnog državnog tužilaštva. Stanišića je policija označila osobom koja je naredila dvojici tadašnjih maloljetnika S. P. i D. M. da zapale službene automobile “Vijesti”, što su oni, tvrde tužioci, učinili u četiri navrata – počev od 14. jula 2011. do 13. februara 2014. godine.

Odbijajući optužni predlog, sudija je međutim konstatovao da se taj Zagoričanin nije mogao teretiti za to krivično djelo, jer nije ispunjen preduslov iz Krivičnog zakonika, da vrijednost uništene imovine pojedinačno prelazi iznos od 20.000 eura.

“U konkretnom slučaju nema dovoljno dokaza koji ukazuju da je okrivljeni podstrekavao neposredne izvršioce da svakom pojedinačnom radnjom izazovu opasnost za… imovinu čija vrijednost prelazi iznos od 20.000 eura, pa samim tim ni da je isti osnovano sumnjiv za djelo koje je predmet optužbe”, navodi sudija Ćetković.

Iz Osnovnog državnog tužilaštva Podgorica, “Vijestima” su ranije saopštili da je pravna kvalifikacija tog krivičnog djela, data od strane državnog tužioca, opredijeljena je u skladu sa zakonom: “Vodeći prije svega računa o istovjetnosti oštećenog, načinu izvršenja krivičnog djela i okolnostima pod kojima su preduzete sve inkriminisane radnje, koje su opisane kao način izvršenja predmetnog krivičnog djela. Međutim, pravna kvalifikacija državnog tužioca ne vezuje sud, već samo činjenični opis. Dakle, po ocjeni državnog tužioca tokom izviđaja je prikupljeno dovoljno dokaza za osnovanu sumnju da je R. S. izvršio krivično djelo koje mu se stavlja na teret, a državni tužilac će iskoristiti sva pravna sredstva da se odluka suda u pogledu pritvora za okrivljenog R. S. provjeri na zakonom propisan način”.

Ranije je i vijeće sudije Nade Rabrenović u Osnovnom sudu u Podgorici ukinulo pritvor Radoslavu Stanišiću, jer nalazi da nema osnovane sumnje da je počinio krivično djelo koje mu se stavlja na teret.

Stanišić je krajem maja saslušan u tužilaštvu i pred sudjom za istragu, gdje je tvrdio da nema nikakve veze sa serijom paljenja redakcijskih automobila nezavisnog dnevnika “Vijesti”.

Stanišića sumnjiče da je nalogodavac serije paljenja vozila “Vijesti”, koja je počela 14. jula 2011. godine.


Vijesti, Podgorica, 06/08/2020