Presuda u postupku protiv Martinovića 8. oktobraPODGORICA, 15.09.2020. – Izlaganjem završih riječi, nakon 10 mjeseci okončan je ponovnljeni postupak koji se protiv novinara Jova Martinovića vodi u Višem sudu u Podgorici.

Martinović je u januaru prošle godine osuđen na godinu i po dana zatvora zbog navodnog učešća u međunarodnom švercu droge, ali je Apelacioni sud takvu odluku ukinuo, obrazlažući je izostankom jasnog povezivanja okrivljenih sa krivičnim djelom, i tako vratio slučaj na ponovni postupak.

U oktobru 2015. godine zajedničkom akcijom crnogorske i hrvatske policije uhapšeno je 17 osoba, među kojima je bio i Jovo Martinović, pod sumnjom da su bili trgovci drogom i članovi kriminalne organizacije, na čijem je čelu bio crnogorski državljanin Duško Martinović, bivši član međunarodne grupe kradljivaca nakita, poznate kao Pink Panter.

Specijalno tužilaštvo za borbu protiv organizovanog kriminala podiglo je optužnicu, između ostalih, i protiv Jova Martinovića, zbog čega je novinar proveo 15 mjeseci u pritvoru u Spužu.

Brojne međunarodne i domaće organizacije osudile su postupak protiv Martinovića i zatražile oslobađanje novinara.

Martinović je danas u sudnici ponovio da je nevin i tražio oslobađanje od krivičnih djela koja mu se stavljaju na teret.

„Smatram da je moja komunikacija sa ostalim optuženima bila samo radi mog posla i snimanja, tu  nema bilo kakvog šifrovanog govora između mene i bilo koga. Smatram da SDT (Specijalno državno tužilaštvo) nije iznijelo ništa novo u novom postupku. Sve su to zapravo insinuacije i pretpostavke, a smatram da nije sproveden ni jedan konkretan dokaz koji me optužuje, te smatram da je ovakvim navodima od strane SDT pokazana politička netrpeljivost prema meni“, naveo je Martinović u sudnici.

Tokom novog postupka, kako je kazao njegov branilac, Mitar Mugoša, prvi put su saslušani Duško Martinović i Jonus Hadžibuti (pravosnažno osuđeni) u svojstvu svjedoka, koji su u cjelosti potvrdili odbranu Jova Martinovića.

„Ostaje iskaz, mi ćemo reći tzv. svjedoka saradnika Namika Selmanovića i u tom pravcu ćemo se ponovo pozvati na presudu Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Kornelis protiv Nizozemske. Više je nego očigledno da je Selmanović kupio svoju slobodu stavljajući u krajnje nezavidan položaj, ne šefa kriminalne organizacije, nego njegovog člana“, rekao je Mugoša.

Svjedok saradnik, smatra odbrana, više puta je negirao sam sebe dajući kontradiktorne izjave.

Cilj odbrane, kako je kazao, nije samo donošenje oslobađajuće odluke u koju ne sumnjaju, već i da nadležne institucije pokrenu postupak ukidanja rješenja o statusu svjedoka saradnika, kako bi krivično odgovarao za ono što je uradio.

Sa druge strane, specijalna državna tužiteljka Mira Samardžić danas je u završnoj riječi ostala pri ranijem stavu tužilaštva i predložila sudu da okrivljenje osudi.

Sudsko vijeće, kojim predsjedava Vesna Pean, najavilo je presudu za 8. oktobar.

Postupak protiv Martinovića traje već pet godina: „Taj period mog života je uništen, nastale su posljedice po mene i moju porodicu“, kazao je novinar.


SMCG, Podgorica, 15/09/2020