Regionalna mreža: Pronađite novinara Stefana CvetkovićaBEOGRAD, 14.06.2018. – Regionalna platforma za zagovaranje medijskih sloboda i bezbjednosti novinara zapadnog Balkana koja zastupa više od 8000 članova, izražava najdublju zabrinutost zbog nestanka srpskog novinara Stefana Cvetkovića i pozdravlja brzu akciju policije u potrazi za Cvetkovićem.

U noći između 13. i 14. juna u vojvođanskom gradu Bela Crkva prijavljen je nestanak novinara Stefana Cvetkovića. Lokalna policija je potvrdila da je automobil Cvetkovića pronađen parkiran sa otvorenim vratima i upaljenim svjetlima. Mediji su izvijestili da je automobil još uvijek bio upaljen i da su svjedoci potvrdili da je pronađen i Cvetkovićev ručni sat sa pokidanom narukvicom. Njegovi mobilni telefoni su isključeni.

Iako je Cvetković poznat po pisanju o različitim temama, njegovo istraživanje ubistva Olivera Ivanovića, lokalnog srpskog političara na Kosovu, dovela ga je opet u žižu javnosti. Po povratku sa Kosova u maju, bio je zadržan šest sati od strane kosovske policije zbog kontakata koje je napravio u toku istraživanja na kom je radio.

Cvetkoviću je ranije prećeno zbog novinarskog rada, često od strane lokalnih zvaničnika. Jednom prilikom je njegov telefon polomljen, a u drugom slučaju mu je oštećen auto pošto su ga lokalni zvaničnici obilježili “legitimnom metom” i “stranim plaćenikom”.

„Stefan Cvetković je prijavio niz prijetnji koje su dolazile iz raznih kriminalnih i političkih krugova u Srbiji” – rekao je Slaviša Lekić, predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije “Njegov nestanak mora biti prioritet lokalne policije i Ministarstva unutrašnjih poslova. Zahtijevamo angažovanje svih resursa u nadi da će Cvetković biti nađen nepovređen. “

Regionalna platforma se pridružuje NUNS-ovim zahtevima nadležnim organima Republike Srbije da nastave efikasnu istragu i iskoriste sve resurse za pronalazak Stefana Cvetkovića.

Podsjećamo srpske zvaničnike da se suzdrže od  etiketiranja novinara, a samim time i davanja legitimiteta nasilju nad novinarima.

U 2018. godini u Srbiji je zabilježeno 13 incidenata protiv novinara, dva fizička napada i 11 verbalnih prijetnji i zastrašivanja.

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb, 14.06.2018

Udruženje novinara BH

Sindikat novinara Crne Gore

Hrvatsko novinarsko društvo

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Nezavisno udruženje novinara Srbije


, Podgorica, 14/06/2018