Regionalna platforma: prijetnje novinaru Mazzoccu hrvatskog ministra Medveda su ozbiljan napad na slobode i prava novinara

Safejournalists.net

ZAGREB, 07.06.2018. – Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje slobode medija i bezbjednosti novinara, koja zastupa više od 8000 članova, oštro osuđuje prijetnje upućene novinaru Index.hr-a Vojislavu Mazzoccu.

Novinar Vojislav Mazzocco je Hrvatsko novinarsko društvo (HND) obavijestio da ga je Tomo Medved, ministar hrvatskih veterana, u nedjelju 3. juna u 14:46 sati pozvao na telefon iznerviran člankom koji govori o zapošljavanju ministrovog sina u Agenciji za komercijalnu djelatnost.

„Tokom razgovora koji je trajao 15 minuta ministar nije ni pokušao demantovati činjenice iznesene u tekstu, već mi je prijetio govoreći: ‘Želiš li sa mnom u ring? Ako to želiš, možemo. Ako ponovo dirneš mog sina, u meni će se probuditi vojnički duh. Hoćeš li da sljedeće sedmice objavim saopštenje o tome kako si došao u Ministarstvo obrane, kojim konkursom i koliko si novca dobio? Imam ladicu punu papira i znam sa kim si radio i za koga. Kome ti služiš, gospodine Mazzocco? Kome?“, izjavio je Mazzocco.

Sat kasnije novinar je prijetnje prijavio 5. policijskoj stanici u Bauerovoj ulici u Zagrebu. No, uvjeren je da ta prijava nije shvaćena ozbiljno. Naime, policajka koja je sa njim razgovarala i sastavila službenu zabilješku rekla mu je da će ga sjutradan kontaktirati neko od kolega iz kriminalističke policije. To se, međutim, još nije dogodilo.

Platforma poziva nadležna tijela da postupe adekvatno i da jasno osude prijetnje ministra Tome Medveda. Platforma će poslati pisma svim nadležnim institucijama u Hrvatskoj insistirajući na brzoj i temeljnoj istrazi svih okolnosti ovog slučaja i tražiti odgovarajuću reakciju.

Napadi i prijetnje upućene novinarima su direktan napad na slobodu izražavanja i na pravo građana da budu informisani. Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

Skopje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb, 7. juna 2018.

Udruženje novinara BH
Sindikat medija Crne Gore
Hrvatsko novinarsko društvo
Udruženje novinara Kosova
Udruženje novinara Makedonije
Nezavisno udruženje novinara Srbije


Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara, Skopje – Belgrade – Podgorica – Pristina – Sarajevo – Zagreb, 07/06/2018