Regionalna platforma: Procesuirati i kazniti napadače na MešanovićaSARAJEVO, 17.05.2019. –  Regionalna platforma za zagovaranje slobode medija i bezbjednosti novinara koja zastupa više od 8.000 članova, najoštrije osuđuje fizički napad na kamermana Radio-televizije Tuzlanskog kantona Ademira Mešanovića  i poziva policiju i nadležne pravosudne organe da u što kraćem vremenskom roku istraže ovaj napad i kazne napadače.

Kamermana Ademira Mešanovića napao je pripadnik privatne firme za obezbjeđenje „Cobra“ dok je sa ostalim novinarskim ekipama snimao deložaciju porodica čija se imanja nalaze u neposrednoj blizini  površinskog kopa rudnika Kreka.  Tom prilikom pripadnik obezbjeđenja je iz ruku Mešanovića istrgnuo kameru, bacio je u blato i oštetio je, a ostalim novinarskim ekipama potpuno zabranio snimanje i pristup mjestu događaja.

Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje slobode medija i bezbjednosti novinara smatra da su napad na Mešanovića, kao i zabrana snimanja novinarskim ekipama nedopustiv atak na slobodu izražavanja i bezbjednost rada medijskih profesionalaca, te predstavljaju posebno brutalan pokušaj sprečavanja medija da izveštavaju o događaju od javnog interesa, kakav jeste deložacija i sudbina porodica koje žive u blizini  rudnika.

„Fizički napad na Mešanovića samo je jedan u nizu primjera ugrožavanja temeljnih medijskih sloboda u BiH. Zabrinjavajuće je da  iza ovog napada stoji uprava državne kompanije Rudnika uglja Kreka, koja je naredila zabranu snimanja i za tu priliku angažovala privatnu zaštitarsku firmu“, objasnio je  Marko Divković, predsednik Udruženja BH novinara, podsjetivši kako je nekažnjivost napada na novinare i neefikasno postupanje policijskih i pravosudnih organa postalo praksa u BiH i ozbiljan atak na medijske slobode.

„Ova vrsta napada na novinare, dodatno učvršćuje stav Udruženja BH novinari o potrebi hitne izmjene krivičnih zakona  radi efikasnijeg  i hitnog postupanja pravosuđa u zaštiti prava i sigurnosti novinara“,  naglasio je  Marko Divković.

Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i bezbjednosti novinara podržava reakciju Udruženja BH novinari  u hitnom porcesuiranju napada na Mešanovića. U BiH je, inače, od početka 2019. godine registrovano 20 napada u bazi safejournalists.net.

Regionalna platforma još jednom naglašava kako je svaki  napad na novinare direktan atak na slobodu informisanja i pravo građana da budu informisani.  U skladu sa tim, Platforma će obavijestiti sve evropske institucije o ovom incidentu i zatražiti njihovu intervenciju u sferi zaštite medijskih sloboda i bezbjednosti novinara u regionu Zapadnog Balkana.

Skoplje – Beograd – Podgorica – Prishtina – Sarajevo- Zagreb, 17.05.2019.

Udruženje/udruga BiH novinari

Sindikat medija Crne Gore

Hrvatsko novinarsko društvo

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Nezavisno udruženje novinara Srbije


Regionalna platforma Zapadnog Balkana, Skoplje – Beograd – Podgorica – Prishtina – Sarajevo- Zagreb, 17/05/2019