Regionalna platforma: Vlast mora obezbijediti sigurno radno okruženje za novinare i medijske radnikeSARAJEVO, 22.08.2018. – Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i bezbjednosti novinara, koja zastupa više od 8000 članova, oštro osuđuje brutalni napad na ekipu BHRT-a, koji se dogodio u ponedjeljak, 20. avgusta u Konjicu.

Ekipa BHRT-a se vraćala sa novinarskog zadatka iz Širokog Brijega kada je grupa od otprilike petnaest maskiranih osoba nasrnula na njihovo vozilo i napala novinare i medijske radnike u vozilu. Vozač je ozbiljno povrijeđen, pri čemu je napravljena i značajna materijalna šteta.

Način na koji se napad dogodio govori da je nasilje nad medijima u BiH dobilo novi, prijeteći oblik, u kojem maskirane ulične grupe ne prezaju ni od najtežih oblika napada na ljudsko dostojanstvo i na slobodu medija. Ovaj brutalni atak na kolege sa BHRT-a  nije nikakvo iznenađenje, jer su prijetnje novinarima na ulici ili posredstvom društvenih mreža postale svakodnevna stvar.

Upravni odbor BH novinara smatra da je ovaj napad politički motivisan.

„Plašimo se da će napadi učestati i biti brutalniji, što se više budemo približavali zvaničnoj predizbornoj kampanji. Napad maskirane grupe na kolege BHRT –a ujedno je posljedica nedovoljno energičnih mjera organa gonjenja i prvosudnih institucija. Podsjećamo da još nisu sankcionisani napadači na ekipu BHRT-a i druge novinare  tokom  februarskih protesta u Tuzli.“

Apelujemo na relevantne policijske i pravosudne organe da identifikuju i sankcionišu napadače u što kraćem vremenskom roku. U suprotnom, strahujemo da će ulica, pod patronatom politike, konačno potpuno preuzeti  uređivanje medijskih programa, a novinarske slobode postati tek pusta iluzija.

Udruženje BH novinari je registrovalo ovaj slučaj kao četvrti fizički napad na novinare u 2018. godini.

Napadi i prijetnje novinarima su direktan napad na slobodu izražavanja i na pravo građana da budu informisani.

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

Skopje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb

Udruženje BH novinari

Sindikat medija Crne Gore

Hrvatsko novinarsko društvo

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Nezavisno udruženje novinara Srbije


Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje slobode medija i bezbjednosti novinara, Skoplje – Beograd – Podgorica – Prishtina – Sarajevo- Zagreb, 22/08/2018