Zastrašivanje, Siniša Luković, Tivat, 17.10.2016.


Dopisnik dnevnih novina Vijesti iz Tivta, Siniša Luković, dobio je prijetnje od strane sugrađanina Božidara Martinovića, pravosnažno osuđenog za šverc droge, samo zato što je novinar objavio detalje incidenta koji su se dogodili na dan parlamentarnih izbora, u kojem je glavni akter bio Martinović.
Martinović je na dan izbora, na biralištu broj 17 u Tivtu, sa biračkog mjesta iznio svoj glasački listić. Prema tvrdnjama svjedoka, potom je počeo da galami i psuje sve koji ne glasaju za Demokratsku partiju socijalista (DPS).
Martinović je prijetnje uputio sa vrata porodične kuće novinara Lukovića, u prisustvu njegove porodice. On je Lukovićevu poručio da “ni ne zna što će da ga dočeka”.
Zamjenica osnovnog državnog tužioca u Kotoru Tanja Čolan Deretić ocijenila je da u postupcima Martinovića nema elemenata bića krivičnog djela, koje se goni po službenoj dužnosti i da se radi o prekršaju.

Država MN
Ime i prezime Siniša Luković
Pol Muški
Datum 17/10/2016
Grad Tivat, Montenegro
Tip incidenta Ostale prijetnje novinarima
Izvršilac/osumnjičeni Božidar Martinović
Tip medija Štampani
Naziv medija Vijesti
Izvor Mediji
Od strane koga Nad novinarima od strane građana
Javni tužilac Odbacio tužbe
Pravni završetak Izvršilac je oslobođen, obrazloženje
Da li je Sindikat bio informisan? Da
Kakva je bila reakcija Sindikata? Sindikat medija Crne Gore najoštrije je osudio prijetnje koje je dobio kolega Luković i pružio mu punu podršku u daljem radu. Osim toga, SMCG je izrazi razočarenje činjenicom da je zamjenica Osnovnog državnog tužioca u Kotoru Tanja Čolan–Deretić ocijenila da ovdje nema elemenata krivičnog djela, već da je riječ samo o prekršaju i što Tužilaštvo i dalje ne prepoznaje specifičnosti novinarske profesije. Istakli smo da, iako nismo pozvani da tumačimo zakonske norme, smatramo da je tužiteljka morala mnogo ozbiljnije da shvati ove prijetnje i kvalifikuje ih makar kao ugrožavanje sigurnosti. Pozvali smo Vrhovno državno tužilaštvo da još jednom preispita odluku zamjenice ODT Čolan-Deretić.
Da li je incident prijavljen policiji/nadležnim organima ? Da - Policija Da - Javni tužilac