State Department: Problemi u medijima i dalje ozbiljniPODGORICA, 12.03.2020. – Neriješeni napadi na novinare, političko uplitanje u Javni servis, kampanje sa elementima klevete koje su sproveli vladini tabloidi i nepravedno postupanje i ekonomski pritisak ministarstava i državnih agencija na nezavisne i pro-opozicione medije, ostaju značajan problem u Crnoj Gori.

To je navedeno u posljednjem izvještaju Stejt departmenta o ljudskim pravima u Crnoj Gori.

„Mediji su izvijestili da je više od dvije trećine od 85 napada na novinare od 2004. godine ostalo neriješeno ili nije rezultiralo kaznama. Posmatrači su takođe primijetili da je velika većina napada bila usmjerena na nezavisne i opozicione novinare i medijske profesionalce “, navedeno je u dokumentu.

Navodi se da su se nezavisni i pro-opozicioni mediji žalili na nepravedan tretman i ekonomski pritisak ministarstava i državnih agencija. Centar za građansko obrazovanje tvrdi da selektivna i netransparentna raspodjela javnih sredstava medijima stvara nepravedno medijsko okruženje i predstavlja „meku cenzuru“.

„Neke medijske kuće i dalje demonstriraju spremnost da kritikuju vladu. Nedostatak obuke i neprofesionalno novinarsko ponašanje, u kombinaciji sa niskim platama i političkim pritiskom, doprineli su autocenzuri i onome što bi se moglo smatrati pristranim izvještavanjem“, navedeno je u dokumentu.


SMCG, Podgorica, 12/03/2020