Владата најавува нула толеранција за насислтво врз медиумите и новинарите

Radiomof.mk

СКОПЈЕ, 29.05.2018 – Министерството за внатрешни работи изработи извештај, во кој се утврдува нивото на кое се наоѓаат истрагите за напади врз новинари. Според Извештајот, во периодот од 2013 до јуни 2017 година, до МВР се поднесени 47 пријави од граѓани или медуми за физички напад врз новинари, загрозување на безбедноста во вид на закани и говор на омраза.

Најголем број од нападите се регистрирани во главниот град. Од Министерството посочија дека во некои од предметите биле утврдени сериозни пропусти во истрагата.

Во врска со овие пријави покренати се кривични пријави против пет сторители, кои сториле вкупно пет кривични дека, од кои три насилство, и по едно затајување и изнуда. Во пет случаи се покренати прекршочни постапки.

Од Владата велат дека, согласно со нивните ветувања, се решени да се соочат со проблемот со насилството и заканите до новинарите. Повикуваат освен Владата, по овие случаи максимално да постапуваат и сите останати релевантни институции.

Министерот без ресор во Владата на Република Македонија, задолжен за комуникации, отчетност и транспарентност, Роберт Поповски, посочи дека оваа Влада ќе има нула толеранција за каков било обид за нарушување на слободата на изразувањето. Како што рече, секој напад врз претставници на медиумите, физички или вербален, ќе биде најостро санкциониран.


www.sitel.com.mk, Skopje, 29/05/2018