„Репортери без граници“: Годинава се убиени 65 новинари а 54 се држат како заложници

civilmedia.mk

СКОПЈЕ, 20.12.2017 – Годишниот извештај на организацијата „Репортери без граници“ покажува дека 65 новинари се убиени оваа година, 326 се наоѓаат во затвор, а 54 од нив се задржани како заложници.

Најчесто на удар во 2017 година биле новинари кои известуваат од воените зони, како и тие што пишуваат за шверцот на дрога и за други видови организиран криминал. Новинарите бегаат од држави како Сирија, Јемен, Либија кои станаа премногу опасни, но РБГ наведува дека се поголема е и свеста за потребата за заштита на новинарите.

Се работи за најмала бројка на новинари убиени во текот на една година во изминатите 14 години, што, според Репортери без граници, се должи како на подобрата заштита при работа, така и на фактот дека новинарите избегнуваат да работат во најопасните светски жаришта.

Во опаѓање е и бројот на новинарите кои се наоѓаат во притвор. Кина и Турција и натаму се двете држави кои најмногу апсат новинари.

Во моментов 54 новинари се држат како заложници од недржавни групи како Исламска држава.

Извор: www.civilmedia.mk


civilmedia.mk, Skopje, 20/12/2017