Ибрахим Махмути и Бљерим Ука, незаконско приведување, Скопје, 02.11.2017 год.


Новинарот Ибрахим Махмути од ТВ 21 и фоторепортерот Бљерим Ука се приведени од страна на судската полиција за време на изрекувањето на пресудата за случајот „Диво Насеље“.

Држава Maкедонија
Име и презиме Ибрахим Махмути и Бљерим Ука
Пол Група (име на членовите ако е можно) Ибрахим Махмути и Бљерим Ука
Датум 02/11/2017
Град Скопје, Скопjе, Македонија
Тип на инцидент Актуелни напади врз новинарите
Од кого Од полиција
Тип на медиум Електронски
Име на медиум ТВ21
Извор ТВ21
Правосуден статус Претставници на ЗНМ беа во полициската станица додека новинарите беа 6 часа во притвор. За ова биле повикани претставници од ОБСЕ. ЗНМ побарало објаснување од ОЈО и МВР. Одговорот од МВР сеуште не е пристигнат (до февруари 2018).
Дали надлежните институции беа известени? Да - полиција
Дали новинарското здружение било информирано? Да