Џабир Дерала и Петрит Сарачини, вербална закана, 30.07.2020 год.


Во јули 2020 год. на социјалната мрежа Фејсбук од профил именуван како „Марјан Камиловски“ била објавена фотографија со огнено оружје, a потоа и заканувачки текст проследен со вулгарни зборови кажува дека нема да биде толерирана а јавно кажана критика кон еден од ново избраните пратеници во Собранието на РСМ. Друг профил мотивиран од оваа објава, именуван како „Sekula vojdova fan club“ на агресивен и навредлив начин се обраќа кон новинарите нарекувајќи ги „северџани“ и „балистички кучиња“, по што останати корисници во продолжение упатуваат закани и говор на омраза.

Држава Maкедонија
Име и презиме Џабир Дерала и Петрит Сарачини
Пол Група (име на членовите ако е можно) Џабир Дерала и Петрит Сарачини
Датум 30/07/2020
Град Skopje, North Macedonia
Тип на инцидент Закани по животот и екстремитетите на новинарите
Од кого Од страна на граѓанин
Тип на медиум Онлајн
Извор Facebook.com
Дали надлежните институции беа известени? Случајот не беше пријавен во полиција
Дали новинарското здружение било информирано? Да