Сашка Цветковски и Трајче Антоновски, физички напад, Скопје, 24.08.2017.


Новинари од НоваТВ биле нападнати додека известувале од терен за граѓанска иницијатива за собирање на потписи против градење кампови за бегалци во Македонија. Нападот го сторил поддржувач на иницијативата.

Држава Maкедонија
Име и презиме Сашка Цветковска
Пол Женски
Датум 23/08/2017
Град skopje
Тип на инцидент Актуелни напади врз новинарите
Од кого Од страна на граѓанин
Сторител / осомничен: Коста Попризов
Тип на медиум Онлајн
Име на медиум ТВ 24 вести
Извор НоваТВ
Дали надлежните институции беа известени?
Дали новинарското здружение било информирано? Да
Каква била реакцијата Здружението на новинарите? ЗНМ го осуди насилството против новинари и упати повик до опозицијата да го повика членството и своите поддржувачи да престанат веднаш со напади против новинари затоа што политиката на насилство е погубна. Од ЗНМ е потенцирано дека ја поддржуваат брзата реакција на Министерството за внатрешни работи, кое веднаш го идентификува лицето, го повика на информативен разговор и најави кривична пријава за насилство.