Novi Pazar, 18.08.2020. – Prema informacijama dobijenim od direktora Sandžačke TV Salahudina Fetića, njemu i kolegi novinaru Asmiru Bihorcu dvojica muškaraca su prišli dok su ulazili u vozilo pri čemu se jedan od napadača obratio Fetiću rečima: ,,Šta ti to pišeš o meni po medijima?” nakon čega je Fetić izjavio da ga ne poznaje i o njemu nije ništa pisao. Iz torbice koju je nosio oko vrata jedan od napadača je krenuo da vadi pištolj do one mere da ga ja bilo moguće uočiti, fizički se naslonio telom na novinara Bihorca koji je u medjuvremenu izašao iz kola i zapretio da se vrati nazad u vozilo.

Novinari su se vratili u vozilo i odmah zaputili u policijsku stanicu u kojoj su dali izjave o zadobijenim pretnjama. Prema rečima novinara, pripadnici MUP-a su veoma brzo postupili, uspeli da utvrde identitet napadača i preduzeli dalje radnje prikupljanja podataka.

Beograd, 16.08.2020. – Novinarki Žaklini Tatalović nakon objavljenog komentara na društvenoj mreži Tviter upućena verbalna pretnja i to silovanjem, koju je lice preteći ponovilo u narednom tvitu. Novinarka je komentarisala negativan komentar na pisanje urednika TV N1 Jugoslava Ćosića o napadu na kolegu Branislava Šovljanskom. Isto lice koje je verbalno pretilo Žaklini tatalović najpre je u tvitu zapretilo i novinaru Ćosiću.

Lice je na novinarkin komentar najpre najavilo šta će učiniti, a onda u narednom tvitu i zapretilo da će novinarku silovati.

Novinarka je tvit prosledila na zvanične adrese ministra unutrašnjih poslova i MUP-a.

 

BEOGRAD, 14.08.2020. – Uredniku TV N1 Branislavu Šovljanskom na privatnom automobilu probušena guma na pet mesta. Novinar je vozilo sa oštećenom gumom pronašao 14. avgusta u jutarnjim satima u ulici Palmira Toljatija u blizini zgrade u kojoj živi u Novom Beogradu. Slučaj je odmah prijavljen policiji a novinar je u prijavi naglasio da sumnja da je to učinjeno zbog novinarskog posla koji obavlja. Policija je veoma brzo reagovala, izvršila uviđaj i prikupila neophodne podatke za dalje postupanje.

Prema rečima novinara, u ponedeljak 17. avgusta advokati televizije N1 su podneli i krivičnu prijavu protiv NN lica zbog napada na imovinu novinara.

Veliki Trnovac, 13. 8. 2020. – U četvrtak 13. avgusta oko 14 časova dvojica ljudi upali su u porodičnu kuću novinara Jetona Ismailija koji je u tom trenutnu bio odsutan i njegovoj supruzi koja je tu bila zajedno sa ćerkom pretili smrću i uputili gnusne uvrede i poruke šta očekuje Jetona i njihovu porodicu nakon čega su se udaljili iz dvorišta potodične kuće.

Prema rečima novinara, pretnje su upućene zbog teksta koji je na portalu Folonline objavljen nekoliko dana pre ovog događaja. Za objavljeni tekst na svom portalu Folonline Ismaili kaže da nema nikakve veze sa napadačima a napominje i da je porodica u šoku i strahu od eskalacije i težih napada.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je po primljenoj prijavi veoma brzo reagovalo i uzelo izjave od porodice Ismaili. Nešto kasnije novinar je otišao i do policijske stanice u Bujanovcu i od nadležnih zatražio zaštitu s obzirom na težinu pretnji, strah porodice Ismaili od daljih napada i da je identitet napadača poznat te da žive u istom selu kao i porodica Ismaili.

 

Novi Pazar, 12. 08. 2020. – Direktor Sandžak TV Salahudin Fetić je napadnut u jednom restoranu u Novom Pazaru. Prema rečima novinara potpuno neočekivano, lokalni biznismen koga poznaje i sa kojim je do sada bio su u dobrim odnosima.

Napadu je prethodila verbalna rasprava a zatim iznenadni udarac otvorenom šakom po licu, ali i pokušaj da se uđe u veći obračun koji je međutim sprečen od strane Fetićevog prijatelja koji je do tada sedeo sa njim za stolom. Na sreću nije bilo ozbiljnijih fizičkih povrede, ali je novinari pretrpeo šok.
Fetić je odmah nakon napada otišao i prijavio slučaj policiji, za koje kaže bili su jako korektni i da su veoma brzo nakon prijave i postupili.

12. avgusta policija je privela osumnjičenog  zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo nasilničko ponašanje. Po nalogu nadležnog javnog tužioca u Novom Pazaru policija je protiv osumnjičenog podnela krivičnu prijavu.

BUJANOVAC, 24. 07. 2020. – Novinara portala Bujanovačke Nikolu Stevanovića verbalno je napala i pretila osoba koja sedela u društvu policajaca koji nisu reagovali na pretnje. Nepoznata osoba, za koju se kasnije utvrdilo da je saobraćajni policajac koja je sedela u bašti u društvu dvojice policijskih službenika na dužnosti, uputila pretnje, dok je fotografisao bašte kafića zbog vanredne situacije. policajci nisu reagovali na ove pretnje, ni kada je rekao da je novinar i za koju medijsku kuću radi. Prema rečima Stevanovića, lice u civilu je izjavilo: ,,Šta radiš ti, šta slikaš, beži da ti ne dođem sad da ti pokažem ja, da te polomim. Nemoj sad da ti ustanem
”. Za to vreme policajci sa kojima je ta osoba sedela su se smejali.

Stevanović je odmah nakon incidenta prijavio slučaj u policijskoj stanici. Nedugo nakon toga utvrdjeno je da je lice koje je pretilo saobraćajni policajac. Sutradan 25. 7. MUP Srbije i PU Vranje izdalo je saopštenje u kojem se navodi da je osoba koja je pretila novinaru Bujanovačkih saobraćajni policajac A.B, protiv koga će biti podneta krivična prijava po nalogu nadležnog tužilaštva „zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično delo ugrožavanje sigurnosti na štetu Nikole Stevanovića“.

U saopštenju se navodi i da je Policijska uprava u Vranju, postupajući po prijavi novinara portala „Bujanovačke“ Nikole Stevanovića, preduzela sve mere i radnje u cilju rasvetljavanja svih okolnosti prijavljenog događaja.

VRANJE, 24. 7. 2020. – Glavni odbor Vranjskog SNS je na svom Fejsbuk profilu objavio odgovor na autorski tekst novinara Stojkovića, objavljen dan ranije na portalu Info Vranjske.

U odgovoru funkcioneri lokalnog SNS-a verbalno su se obračunali sa novinarem na veoma uvredljiv način, nazivajući ga ljudskom gnjidom, lenjivcem, svinjogojstvom. U saopštenju se čak insinuira i na naslednike novinara koji se takođe pominju na veoma grub način. Dalje u saopštenju izneta je i navodna veza sa Albancima i koriste se izrazi koji mogu da znače i nacionalnu, rasnu i versku netrpeljivost.

Na ovaj način prema novinaru su izrečene teške uvrede i grubo se targetira.

BEOGRAD, 11. 7. 2020. – Novinaru NIN-a Vuku Cvijiću u prolazu Bezistan u okviru Trga Nikole Pšića i Terazija u centru Beograda od strane trojice muškaraca oduzet je mobilni telefon a nakon toga od strane jednog od tih lica izbrisani fotografije sa protesta. Telefon je nakon toga vraćen novinaru. Incidentni događaj odigrao se uveče 11. jula u sklopu protesta ispred Narodne skupštine. Prema onome što je Cvijić izjavio za KRIK najpre su mu građani koji dolaze na protest rekli da se sumnjive osobe skupljaju u jednom podrumu u prolazu Bezistan.

Kako je novinar izjavio, on je to prijavio pripadnicima Interventne jedinice Policijske brigade MUP-a koji su otvorili vrata na koja su građani ukazali, odakle su iz tog trenutka izašle njihove kolege, takođe pripadnici Interventne jedinice. Po odlasku pripadnika snaga reda, Cvijić je sišao niz stepenice i ušao u prostoriju u kojoj je zatekao trojicu muškaraca koji su mu rekli da ne može da snima, uzeli telefon i rekli da mora da ide.

Slučaj nije prijavljen policiji ali su od strane udruženja obavešteni predstavnici policije i tužilaštva u okviru Stalne radne grupe za bezbednost novinara.

BEOGRAD, 10. 07. 2020. – Fotoreporter agencije Beta Miloš Miškov pogođen je u glavu ciglom koja je doletela iz grupe demonstranata okupljenih u blizini ulaza u zgraduNarodne skupštine. Napad se dogovdio za vreme protesta građana 10. jula u toku večeri.

Novinaru je pružena pomoć a rana mu je ušivena u Urgentnom centru, gde je pregledan i na skeneru. S obzirom na težinu povrede koja je kasnije dodatno ustanovljena, Miškov je posle drugog pregleda zadržan u bolnici.

U toku večeri kad je napad i izvršen novinar je policijskim inspektorima dao izjavu o incidentu.