Novinaru Vojislavu Milovančeviću su sa više naloga društvene mreže Tviter upućene uvrede i preteće poruke, od kojih neke predstavljaju veoma ozbiljno i direktno ugrožavanje sigurnosti novinara.

Pretnje su usledile nakon objavljivanja teksta u kojem se novinar Nove.rs osvrnuo na slučaj silovanja na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu. Jedan od korisnika pozvao je svoje istomišljenike da se “obrate” Milovančeviću, nakon čega je više osoba, pod izgovorom da štite ugled Srpske pravoslavne crkve, uputilo preteće i uvredjlive poruke novinaru.

Nakon što je portal Zoomer objavio tekst “Pitali smo mlade kako žive na Kosovu”, redakcija je primila niz poruka uvredljivog sadržaja, od kojih su neke sadržale i ozbiljne pretnje. Jedan od korisnika društvene mreže Instagram je u inboks redakciji poslao poruku sledeće sadržine: “Alo komite, sklanjajte onu sliku gde pljujete Kosovo. Nemojte da saznamo ko ste, neće lepo da prođe. Pozdrav“.

Svetislav Bojić, advokat Predraga Koluvije optužen za uzgajanje marihuane, podneo je krivičnu prijavu protiv reporterke N1 Jelene Zorić zbog navodno lažne izjave o pretnjama njegovog klijenta koje joj je uputio. Kako N1 saznaje, advokat Bojić u krivičnoj prijavi navodi da „Zorić nije ni znala da je ugrožena dok joj to, kako kaže, nije rekao Veran Matić“.

Naime, ova tužba je usledila nakon što je protiv dotičnog advokata N1 televizija podnela disciplinsku prijavu Advokatskoj komori Beograda, zbog načina na koji se Bojić obraćao novinarki, prenoseći joj pozdrave Koluvije iz zatvora, tvrdeći da ko god mu se zamerio nije dobro prošao.

Podsećamo, Predrag Koluvija, većinski vlasnik poljoprivrednog dobra “Jovanjica”, optužen da je organizovao kriminalnu grupu koja je neovlašćeno proizvodila i prodavala narkotike.

Nakon što se urednica Insajdera Brankica Stanković na društvenoj mreži Tviter osvrnula na slučaj silovanja glumice Milene Radulović i prokomentarisala da su polaznici škole, u koju je išla mlada glumica, časove započinjali molitvom “Oče naš”, usledile su brojne uvrede i pretnje. Neki od komentara su: „Bog će ti suditi”, “Ćuruvija”, navodili su da ju je “policija zaštitila od navijača, ali da niko neće moći da je zaštiti od Božje presude”, zatim da će joj “Bog suditi”.

Opasna kampanja se povela na društvenim mrežama na kojima se pojavila vest da je novinarka N1 televizije Nataša Kovačev kojoj nije dozvoljeno da uđe u portu crkve u Srbobranu na obeležavanje 79. godišnjice Racije u Bačkoj, navodno pozvala na useljavanje migranata u sve prazne kuće u Srbiji. Novinarka nikada takvu izjavu nije dala i radi se o lažnoj vesti.  Ona to nikada nije izgovorila i sama je demantovala tu lažnu vest.

Novinarka Jelene Zorić je pronašla ispred vrata svog stana papir na kome je pisalo: “Ovo će trajati dok se ne završi. Od toga se pobeći ne može”.

Novinarima Južnih vesti upućene su sledeće pretnje: “Najiskrenije želim celoj redakciji Južnih vesti divljačko silovanje njihove dece od strane migranata dok ne crknu” i to je jedna je od više poruka koje su sa iste IP adrese upućene novinarima u komentarima ispod teksta o tome da je radnik obezbeđenja firme u Nišu upozorio, pa pucao na grupu mladića i jednog ranio.

U jednoj od narednih poruka napisano je i: ,,Vidiš sine, zato što vlasnik, urednik i zapošljeni u JV sisaju isti evropski ku**c kao i Vučić sto sisa, samo su za drugog faraona ne za Vučka, al u stvari ista anti srpska govna koja treba pokačiti na jelku ko ukrase.”

Novinari su pretnje prijavili MUP-u i javnom tužilaštvu a delo je kvalifikovano kao ugrožavanje sigurnosti novinara. Prema rečima novinara, MUP i Tužilaštvo su brzo reagovali u ispitivanju svih okolnosti slučaja

Novinarki NIN-a Vesni Mališić verbalno su izrečene sledeće pretnje: “Mislim da nije moguće naći argumente u prilog femicidu, ali mentalno razglavljena Vesna Mališić svojim ogavnim delovanjem kao da želi da kaže da nema nemogućih misija”. Pretnje su objavljene na društvenoj mreži Tviter, a opravdano se sumnja da iza naloga stoji novinar i bivši predavač na Fakultetu za medije i komunikaciju Zoran Ćirjaković koji je u prethodnom periodu više puta upućivao uvrede drugim novinarkama.

Novinarka je pretnje odmah prijavila Posebnom tužilaštvu za VTK i o tom obavestila udruženje NUNS.

Nepoznato lice u trenutku pisanja pretnje napisao je na tviter nalozima Milice Šarić i Ivane Jeremić sledeće pretnje:

,,Fukaro plaćenička …..bliži ti se kraj fukso!!!!!”    i

,,Plaćenilčka fukaro …. nećeš još dugo uskoro sudija svira kraj!!!!!!!’’.

Novinarke su pretnje prijavile udruženju NUNS koje je sačinilo krivičnu prijavu i prosledilo Posebnom tužilaštvu za VTK.

Tužilaštvo je prijavu veoma brzo procesuiralo nakog čega je osumnjičeni identifikovan, pronađen i priveden na saslušanje.