U noći između ponedeljka i utorka nepoznate osobe ispisale grafite mržnje i nacionalne netrpeljivosti na ulazu u zgradu u kojoj živi programski direktor Nezavisnog društva novinara Vojvodine Dinko Gruhonjić.

Na samom ulazu u zgradu, na delu zida i staklenim vratima ispisane su poruke  “Pi*do ustaška ovo nije tvoj grad ni zemlja” i “Smrade konjušarski”, uz koje su ispisani keltski krst i svastika koji predstavljaju nacističke simbole, a ispisano je i “Ratko Mladić srpski heroj”.

Na ovaj način ugrožena je bezbednost novinara  Dinka Gruhonjića i njegove porodice, a postoji sumnja da je izvršeno više krivičnih dela uključujući i izazivanje nacionalne, rasne i verske netrpeljivosti, kao i oblik diskriminacije.

Slučaj je prijavljen policiji i javnom tužilaštvu kao napad na novinara u vezi sa poslom koji obavlja. Prema do sada dostupnim informacijama MUP je hitno eagovao i izvršio uviđaj.

Prema navodima advokata Dinka Gruhonjića, kao pretpostavljeni razlog za napad i uvrede je tekst  objavljen na portalu VOICE, čiji je Gruhonjić glavni i odgovorni urednik. Tekst je objavljen pod naslovom “Novi Sad – nacionalšovinistička palanka koja slavi genocid?” i u njemu se analizira problematičan sadržaj grafita koji se pojavljuju u Novom Sadu. Zastupnik i oštećeni novinar očekuju brzu i hitnu reakciju policije i tužilaštva i pronalaženje učinilaca.

Novinaru i uredniku portala A1 – net i direktoru Medija centra u Novom Pazaru, Enesu Radetincu upućene su veoma grube pretnje.

Radetinac je policiji prijavio da je u nedelju, sa nepoznatog broja, primio preteću poruku u kojoj mu je poručeno da “treba da radi pošteno, uzdigne poštene ljude, što će biti dobro za njegovo zdravlje, a da u suprotnom neće moći da drži mikrofon ili grli suprugu”.

MUP je po primljenoj prijavi efikasno reagovao i nakon manje od 48 sat utvrdio identitet lica, te nakon toga isto to lice i uhapsio zbog ugrožavanja sigurnosti novinara.

Novinarki televizije N1 Žaklini Tatalović upućene su pretnje preko društvene mreže Instagram.

U više različitih pretnji i uvreda koje je novinarka dobila u direktnoj poruci, između ostalih napisano je i ,,bićete prebijani”. Prema rečima novinarke, pretnje su upućene u vezi sa jednom od priloga koji  je objavljen na TV N1.

Novinarka će zbog primljene pretnje uputiti prijavu nadležnom tužilaštvu.

Novinarki portala Mašina Jeleni Lalatović upućene su gnusne pretnje nakon uporednih skupova grupa koji su na temu za i protiv migranata održani u Beogradu.

Novinarka je najpre učestvovala na skupu i zajedno sa koleginicom sačinila tekst na temu problema migrantske krize i odnosa prema njima u Srbiji. Nakon podele posta o ovoj temi na društvenoj mreži Instagram, novinarki je 25.10. upućena direktna poruka:

,,Uhhh kako volim da zgazim lobanju neke crvene kurvetine kao što si ti”.

Prema rečima novinarke, pretnja je posledica njenog učešća na skupu, pripreme teksta i podele postova na temu zaštite migranata.

Novinarka će pretnju prijaviti Posebnom tužilaštvu za visokotehnološki kriminal u Beogradu.

Na mejl adresu TV N1 stigla je pretnja sledeće sadržine od strane lica koje se potpisalo kao ,,Srđan”:

,,Vi ste smece mars iz Srbije Narod ce vas linciti uskoro”.

S obzirom da ovo nije prva pretnja koja je upućena redakciji N1, te da su pritisci i pretnje pema redakciji, uredniku i posebno pojedincima novinarima učestale, mejl je prijavljen nadležnim organima.

 

 

 

Strip umetnici i medijski radnici Marko Somborac, Goran Rajšić, Nikola Vitković, Andrej Vojković i Dalibor Novak doživeli su u periodu između 10. i 14. oktobra veliki broj verbalnih pretnji, fizički napad i upad na izložbu stripova koju su organizovali 12. 10. 2020. u Staroj Kapetaniji u Zemunu.

Umetnicima je na različite načine verbalno prećeno pre, za vreme i nakon izložbe koju su organizovali. Uveče za vreme trajanja izložbe, grupa od 10 do 15 maskiranih lica fizički je upala u prosto Stare Kapetanije, oštetila i uništila postavku. Nakon izložbe umetnici su na društvenim mrežama kroz direktne poruke i komentare doživeli brojne pretnje i uvrede.

Prema svedočenju umetnika, povodom fizičkog upada na izložbu, policija je veoma sporo reagovala. Prema informacijama od 15. oktobra, deo osumnjičenih za upad je uhapšen.

Zbog primljenih pretnji na društvenim mrežama umetnici su podneli krivičnu prijavu nadležnom Posbenom tužilaštvu za visokotehnološki kriminal.

Poznatom humoristi, stand-up komičaru, aforističaru, medijskom radniku koji učestvuje u snimanju televizijske emisije sa Ivanom Ivanovićem na Nova S, Srđanu Dinčiću na društvenoj mreži Instagram stigla je pretnja.

Dinčić je pretnju objavio na svom zvaničnom Tviter nalogu:

,,popusi k***c vucicu mater ti jebem… kad te sretnem ceka te metak”

Srđan Dinčić je pretnju prijavio policiji koja je ispitla sve okolnosti slučaja i prosledila prijavu nadležnom tužilaštvu.

 

Novinaru portala ,,IN medija” Miodragu Blečiću iz Inđije preko društvene mreže Fejsbuk upućene pretnje.

Zbog objavljivanja vesti na portalu ,,IN medija” u okviru koje je izneta informacija o hapšenju lica osumnjičenog zbog činjenja krivičnih dela, novinaru Blečiću upućena je serija verbalnih pretnji na društvenoj mreži Fejsbuk:

,,klošarčine, znamo ko si, doćićemo i do tebe u bloku se vidimo, izaći će i on…”.

Pretnje su prijavljene policiji.

Novinarska ekipa Televizije N1 napadnuta je izpred ulaza u prostorije firme Asseco u Beogradu.

Dok je ekipa TV N1 na terenu snimala zgradu firme Aseko za potrebe priloga, prišao im je radnik firme angažovane na obezbeđenju tog objekta, udario kameru i uputio pretnju: “Samo dođete tu ko neki indijanci, mislite da ako su vas iz Amerike poslali da možete da radite šta hoćete. Dosadan si. Dođi u moju kuću upucaću te ko zeca još kad te vidim odakle si doš’o.”

Vrlo brzo nakon što je javnost saznala za incident, kompanije „Aseko“ i „G4S Secure Solutions“ uputile su izvinjenje ekipi TV N1.

Prema dosadašnjim informacijama, lice koje je uputilo pretnje nije dalje proceuirano.