Novinari Ivan Ivanović i Slobodan Georgiev dobili pretnje preko društvene mreže Tviter. U pretnji Ivanoviću lice je navelo ,,Ženu i ćerku ćemo ti iskasapiti. Živeo SNS”, dok je novinaru BIRN-a s profila poručeno da će proći kao (ubijeni Slavko) Ćuruvija.

U saopštenju BIA navedeno je da je „Brzom reakcijom pripadnika Bezbednosno-informativne Agencije i MUP-a, lice je privedeno i njemu će, uz konsultaciju sa dežurnim tužiocem, biti određeno zadržavanje od 48 časova, nakon čega će biti izveden pred nadležnog sudiju“.

Sumnja se da se radi o osobi koja se krila iza profila “Vojni obaveštajac” @VojniO sa koga je upućivala gnusne pretnje.

Novinarki upućena verbalna pretnja sa onlajn sa profila izvesnog Dejana Grozdića koji joj je se obratio vređajući je i poručujući joj da će doći dan za naplatu.

Uveče 11. 5. od strane predsednika RS saopšteno da je osumnjičeni za pretnju D.G. uhapšen.

Dana 02.05. u Nišu u vreme policijskog časa, na okupljanju grupe građana koji su imali nameru da naprave bakljadu, na novinarku i urednicu Južni vesti Gordanu Bjeletić koja je zajedno sa fotoreporterkom Vanjom Keser bila na zadatku i izveštavala o ovom događaju bačena je staklena čaša, a pored njih je velikom brzinom prošao automobil. Tome je neko vreme pre toga prethodilo i pitanje novinarke na koje je jedan od okupljenih odgovorio ,,Zato što vas nisam pitao” i poručio novinarki da ,,spusti tu kameru dole”.

Novinarki Ani Lalić namerno probušena guma na automobilu koji je oko pet dana stajao u dvorištu kuće. Novinarka je 01.05. ujutro oko 11 sati krenula na teren svojim automobilom, kad je i ustanovila da joj je guma na automoblu probušena. Novinarka je uočila komad metala koji viri iz gume. Nešto kasnije slučaj je prijavljen policiji u kojoj je Novinarka Lalić dala i izjavu. Policija je obavila uviđaj.

S obzirom na arbitrarno hapšenje, teške pritiske i optužbe preko društvenih mreža, i napad na imovinu, od strane TV Nova S novinarki je dato obezbeđenje i ,,panik taster”.

 

Novinarka Tamara Skrozza je na društvenoj mreži Facebook dobila dirketnu poruku uvredljive sadržine (,,kurvetino sotonistička”) koja predstavlja uvredu u skladu s Krivičnim zakonikom RS.

Na društvenoj mreži Tviter novinarka Žaklina Tatalović pretrpela je novu uvredu. Napad (mizogena objava) je nastavak uvreda iz prethodnog perioda. Ukoliko se pridodaju ostale pretprljene uvrede i teški pritisci u prethodnih mesec dana, zajednički mogu da imaju elemente krivičnog dela proganjanja. Uvreda je učinjena od strane jednog ili više lica (autor fotografija i onaj koji je objavio fotografiju), a na Tviteru od strane Dragana J. Vučićevića objavljeno je: ,,Ovo je pozamašna pozadina jedne poznate novinarke koja se na mrežama fura kao opasna riba… Čik pogodite ko je…”.

Novinarima Ivanu Ivanović i Zoranu Kesiću od strane javne ličnosti pevača Ace Lukasa prećeno je smrću. Pevač je u ,,Srpkom telegrafu” izjavio sledeće: ,,Otići ću kod debila Ivana Ivanovića i kretena Kesića da ih bacim kroz prozor sa desetog sprata ako mi se majci nešto desi jer ću ih lično smatrati odgovornim…”.

Novinari lično smatraju da za sada ne treba reagovati, a Televizija Nova S, na kojoj se emituju obe emisije, najoštrije je osudila pretnje smrću i zatražila reakciju nadležnih organa. U konkretnom slučaju reč je pretnjama u vezi sa krivičnim delom koje se goni po službenoj dužnosti.

Novinar Nedim Sejdinović na društvenoj mreži Facebook dobio direktnu poruku u kojoj je napisano ,,ajde vrati se u Bosnu govno balijsko”. Sadržina poruke ima elemente krivičnih dela koja se gone po službenoj dužnosti.

Portal Direktno.rs 10. aprila primio mejl u kojem im se preti smrću. Pretnja prijavljena nadležnom tužilaštvu i policiji koja je prema rečima urednika i novinara Direktno.rs Igora Velimirovića hitno postupila. Portal se već određeno vreme nalazi na meti režimskim medija koji vode veoma grubu kampanju protiv urednika i novinara.