Ćosić: Najava ozbiljnijih akcija u cilju uznemirenja novinara N1

Foto: N1

BEOGRAD, 16.10.2019. – Bacanje letaka od strane muškaraca sa maskama nije samo još jedna provokacija na televiziju N1, već test i najava ozbiljnijih akcija čiji je jedini cilj uznemirenje novinara i zaposlenih u N1, te napadi na njihov integritet i bezbednost, ističe za Danas Jugoslav Ćosić, direktor ove kablovske televizije.

U dvorište zgrade televizije N1 preksinoć, oko 21.20 časova, dvojica muškaraca su preko ograde ubacila oko 500 letaka na kojima piše „Republika Srbija doviđenja. Dobrodošli u Luksemburg“.

Muškarci su nosili hirurške maske i udaljili su se automobilom koji je bio parkiran u blizini.

Ovo nije prvi put da se nedaleko od zgrade N1 dešavaju ovakve stvari. U nedelju su blizu ulaza postavljene improvizovana rampa i tabla s natpisom „Napuštate Republiku Srbiju, dobrodošli u Luksemburg“.

Pre manje od mesec dana na ogradi gradilišta, koje se nalazi odmah pored TV N1, takođe je osvanuo plakat na kome piše „Republika Srbija – doviđenja, N1 – dobrodošli u Luksemburg“.

Nalepnice sa istim tekstom nekoliko dana pre toga pojavile su se na više lokacija u Beogradu, uključujući i zgradu Regulatornog tela za elektronske medije.

Rade Veljanovski, profesor Fakulteta političkih nauka, naglašava za Danas da je najnovija provokacija na N1, ali i napadi na druge objektivne medije „pokušaj da se iz naše javne sfere istisnu malobrojni mediji koji omogućavaju kritičko mišljenje“.

– Nema nikakve sumnje da je gest na N1, kao i ostali gestovi zastrašivanja novinara drugih medija, sinhronizovan sa vlašću. To ljudi iz vlasti sasvim sigurno znaju, jer su ovo njihovi eksponenti i hteli bi da se poništi svaka mogućnost drugačijeg mišljenja. To je ilustracija naše političke i medijske stvarnosti, a što vreme više prolazi mi smo sve bliži potpunom mraku. Iskreno se nadam da će ovih nekoliko medija koji odolevaju svemu tome uspeti da istraju i nadam se da će posle nekih političkih promena sve biti drugačije, ističe Veljanovski.

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) osudilo je najnoviji incident usmeren protiv TV N1 i pozvalo nadležne policijske i tužilačke organe, a pre svih najviše nosioce vlasti, da preduzmu sve što je neophodno da bi se zaustavilo učestalo zastrašivanje novinara i redakcije te televizije.

Grupa za slobodu medija, koju čini više od 200 organizacija i pojedinaca iz medijskog i nevladinog sektora, najoštrije je osudila napade, pritiske i zastrašivanje na televiziju N1 i pozvala sve novinare i građane da se solidarno okupe danas u 18 sati, ispred zgrade Vlade Srbije u Nemanjinoj 11.

Orlić: Nije bilo napada

Član predsedništva Srpske napredne stranke (SNS) Vladimir Orlić ocenio je da ubacivanje letaka u dvorište TV N1 nije bio nikakav napad i da razloga za osudu nema. „Pretpostavljam da je to svojevrsna reakcija na znate već dobro poznatu priču koja mislim da dolazi zvanično iz Vaše televizije, da ste vi neko ko se emituje u Luksemburgu“, odgovorio je Orlić na pitanje novinara N1 i ocenio da „niko nije bio napadnut“.


Danas, J. Diković, Beograd, 16/10/2019