Koškanje, pretnje i guranje kamere N1 na protestu protiv MHE u Prokuplju

Pixabay

PROKUPLJE, 27.02.2020. – Incident – koškanje, pretnje i guranje kamere N1 na kraju protesta u Prokuplju, koji je iniciran pozivanjem potpisnika peticije protiv MHE u policiju i proveravanjem potpisa od strane Osnovnog javnog tužilastva i policije.

Kada su lideri Saveza za Srbiju došli do zgrade sudova i tužilaštva u ovom gradu, nameravajući da na zgradu zalepe ili predaju dežurnima zahtev za smenu osnovne tuziteljke u ovom gradu, radnik obezbeđenja je pokusao da otera demonstrante, a potom je, vidno besan, vikao, pretio, ali i zabranjivao snimanje ekipi N1. U jednom trenutku na stepeništu ispred suda došlo je i do koškanja između obezbeđenja i jednog demonstranta, ali su ih ostali razdvojili, dok je više policajaca incident posmatralo sa strane.

Demonstranti su se zaustavili ispred zgrade sudova i tužilaštva zato što traže smenu osnovne tužiteljke u Prokuplju, kako je prethodno rečeno na skupu, zato što podržava lokalnu vlast u zastrašivanju i maltretiranju građana Prokuplja, koji su potpisali peticiju sa zahtevom Skupštini grada da ukine planove koji predviđaju izgradnju MHE u ovom kraju.

U Prokuplju je održan protest pod parolom “Ne za MHE na reci Toplici” koji je iniciran proverom potpisa na peticiji koju više dana unazad sprovode lokalno Osnovno javno tužilaštvo i policija. Na pozivanje na informativne razgovore onih koji su potpisali peticiju za zabranu izgradnje MHE, ukazali su okupljenima iz neformalne grupe “Ne za MHE na Toplici”.

Podsetili su da je većina Prokupčana u strahu od bahatih lokalnih funkcionera vlasti, a da su pritisci koje potpisnici trpe zapravo poruka građanima da im je ubuduće bolje da ne pružaju podršku nikakvim inicijativama.

Podrška inicijativi sa više od 2000 potpisa, cije je grafološko veštačenje najavilo Tužilaštvo u ovom gradu, stigla od branilaca reka iz Toplog Dola i iz drugih krajeva Srbije, a prisutni su i pojedini lideri Saveza za Srbiju: predsednik PSG Sergej Trifunović, lideri SSP Dragan Đilas i Borko Stefanović i lider Dveri Boško Obradović.

Protest kome su podršku pružili i lideri Saveza za Srbiju, od kojih su se neki obratili na samom skupu, krenuo je u 16 sati u centru grada, a završen je lepljenjem ili predajom zahteva za smenu šefa policije, predsednika Skupštine grada Prokuplja i lokalne javne tužiteljke.


N1/Milan Stojanović, Prokuplje, 27/02/2020