Kućni pritvor za novinara iz Prokuplja zbog fotografije za koju kaže da je nije ni objavio

Foto: Pixabay

PROKUPLJE, 29.11.2019. – Zbog objavljivanje fotografije 2017. godine na portalu Prokuplje, moj kraj, za koju tvrdi da nikad nije ni bila na tom sajtu, novinar i urednik ovog portala Ljubiša Mitić osuđen je na 3 meseca kućnog pritvora, a presudu Osnovnog suda u Prokuplju, nakon žalbe, potvrdio je i Viši sud u ovom gradu. Mitić, koji je od ove godine dopisnik Južnih vesti za Toplički okrug, kaže da presuda ima niz nelogičnosti i misli da je u reč o podmetanju, a reaguju i novinarska udruženja.

U presudi u koju su novinari Južnih vesti imali uvid, stoji da je Mitić “kao službeno lice objavio, neovlašćeno i bez pristanka”, fotografiju Milice Radosavljević u tekstu “Pijani tehničar maltretirao pacijente psihijatrije” iz marta 2017. godine.

Mitić tvrdi da je uz tekst objavljena fotografija ustanove, a ne Radosavljevićeve koja sa tim slučajem nije ni imala nikakve veze.

Smatrao sam da je ovo praktično bezazlen slučaj i svi su me uveravali da je samo neka vrsta pritiska, te sam računao da će to u nekom periodu stati. Verovao sam u nadležne institucije i da će suditi po zakonu – kaže Mitić.

On je osuđen jer je objavio fotografiju oštećene i time, kako stoji u presudi, “osetno zadro u njen lični život”. Međutim, Mitić negira da je ikada objavio tu fotografiju.

Nikakve veze sa pomenutom osobom i fotografijom koja se navodno pojavila na portalu nisam imao. Neko želi da me zastraši. U presudi stoji da je tekst nastao marta 2017. godine, a oštećena je izjavljivala da je fotografija nastala 8 meseci do godinu dana nakon objavljivanja teksta – kaže novinar.

Dodaje da oštećenu, čija se slika navodno pojavljuje u tekstu, nikad nije upoznao i ne vidi nijedan razlog da njenu sliku stavi u tekst, koju, kako kaže, nikad nije ni posedovao.

Sudski veštak nije utvrdio da li je 24. marta 2017. godine kada je tekst objavljen fotografija oštećene bila u tekstu, kao i da li je objavljena kasnije, ali je sud utvrdio da je činjenica da se nalazila u tekstu zato što su je videli svedoci, među kojima je i radnik Policijske uprave u Prokuplju.

Međutim, sud je kao validan dokaz uzeo i na papiru odštampan skrinšot članka koji je oštećena Radosavljevićeva dostavila sudu, iako je sudski veštak utvrdio da je tehnički moguće ubaciti bilo koju sliku u tekst članka pre štampanja.


NUNS: Novinar nije službeno lice

Marija Babić iz Nezavisnog udruženja novinara Srbije kaže da u presudama ima dosta kontradiktornih stvari, a pre svega ukazuje na trenutak kada je fotografija nastala i kad je ona objavljena.

Posebno je zanimljivo da veštak između ostalog navodi da nije moguće utvrditi da li je fotografija oštecene objavljena na tom portalu u martu 2017. godine – kaže Babićeva.

Kako stoji u presudi, iz iskaza oštećene zaključuje se da ni ona “nije sigurna u trenutak“ nastanka sporne fotografije jer se u presudi prvostepenog suda navodi da je oštećena izjavila da je sporna fotografija nastala početkom 2018. godine u vezi sa saobraćajnom nezgodom u kojoj su stradale njene komšije, dok se u pravnosnažnoj presudi ističe da “misli“ da je fotografija nastala novembra 2017.

Najviše iznenađuje i zabrinjava činjenica da je prvostepeni sud ocenio, a drugostepeni potvrdio da je novinar službeno lice zato sto je urednik portala. To je nedopustivo i opasno i nije u skladu sa zakonom – kaže Babićeva.

Nju iznenađuje i visina kazne jer kaže da je praksa naših sudova da i za teža krivična dela daju blaže kazne.

O presudi protiv novinara Mitića oglasili su se iz Udruženja novinara Srbije (UNS), čija advokatica Gordana Konstantinović kaže da tužilaštvo u Prokuplju nije moglo urednika i novinara prema Krivičnom zakoniku da kvalifikuje kao službeno lice, niti da pokrene postupak, jer se za osnovni oblik tog dela goni po privatnoj krivičnoj tužbi.

Prvostepeni i Viši sud u Prokuplju postupili su suprotno odredbama Krivičnog zakonika, jer su utvrdili, odnosno potvrdili, da je urednik portala “službeno lice u vršenju službe“ – kaže Konstantinovićeva.

Ona objašnjava da je za pojam službeno lice karakteristično vršenje službene dužnosti u okviru određenih javnih ovlašćenja, a da sa Mitićem to nije slučaj.

Presuda Višeg suda u Prokuplju je pravosnažna, a Mitić i njegov advokat najavljuju žalbu Vrhovnom kasacionom sudu.


Južne vesti, Ljubomir Filipov, Prokuplje, 29/11/2019