NUNS i NDNV: Gebelsovski metodi u obračunu sa profesionalnim novinarimaPANČEVO, 23.02.2019. – Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) najoštrije osuđuju javni linč koji je Televizija Pančevo pokrenula protiv novinara Nenada Živkovića i poziva javnost da se odlučno suprotstavi propagandističkim hajkama protiv profesionalnih novinara.

Na Televiziji Pančevo sinoć je emitovan sramni propagandistički prilog u kojem je Nenad Živković po gebelsovskom metodu predstavljen kao državni neprijatelj, a uz takve optužbe na njegov račun takozvani novinar u prilogu nazvao ga je “smradom”, “separatistom”, “klasičnim lažovčinom”, “dangubom”, koji “pljuje po sopstvenom narodu”, “zagovornikom nasilja”…

 https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=idxbW9G5ggA&fbclid=IwAR0RQIfKyOsL0zrqr082X7NgzPh6AbgkUYjK1ILoN4_zcUYH9ErL95QqkfI

Upozoravamo javnost da obrušavanje na profesionalne novinare preko režimskih medija za cilj ima potpuno gušenje slobode medija i prava građana na javno informisanje.

Medijski i novinarski porfesionalci stalna su meta medija pod kontrolom režima, a poslednjih nekoliko meseci, od kako su započeli građanski proteseti, napadi na novinare se sve više intenziviraju. Zbog kreiranja atmosfere odmazde prema svima koji se kritički odnose prema aktuelnoj valsti, profesionalnim novinarima otvoreno se preti i na društevnim mrežama. Sve te pretnje i napade neretko podgrevaju i pojedini visoki funkcioneri vlasti.

Nažalost, na desetine podnetih prijava nadležnim državnim organima ostaju bez ikakvog epiloga.

Potpuno je, dakle, očigledno da profesionalni novinari ne uživaju pravnu zaštitu u ovoj zemlji.

Pozivamo građane da stanu u odbranu profesionalnih novinara, jer je to jedini način da zaštite i svoja prava i da i sami ostanu slobodni, jer društvo koje ne štiti slobodu govora ne može biti demokratsko.

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Nezavisno društvo novinara Vojvodine

Beograd – Novi Sad 23.02.2019.

NUNS i NDNV, Beograd - Novi Sad, 23/02/2019