NUNS: Pitanja bez odgovora dva meseca nakon uništavanja izložbe u Staroj KapetanijiNezavisno udruženje novinara Srbije upozorava da je prošlo više od dve meseca od uništavanje izložbe andergraund strip-crteža grupe “Momci” u galeriji “Stara kapetanija” u Zemunu i da nema nikakvih pomaka u istrazi na rasvetljavanju slučaja.

Brojna su pitanja i dalje bez odgovora nadležnih organa, a mi izdvajamo najvažnija:

– Zašto policija nije sprečila upad, iako je na vreme prijavljeno da je moguć incident na lokaciji udaljenoj pola minuta hoda od najbliže policijske stanice?

– Zašto je većina napadača ostala van domašaja zakona, iako za njih postoji opis?

– Šta je sa pretnjama smrću upućenih autorima i organizatorima izložbe preko interneta, pošto su za neke od njih nadležnim organima priloženi podaci o profilima i IP adresama?

– Zašto je policiji trebalo nedelju dana od događaja da izvrše uviđaj u vezi sa bačenim suzavcem?

– Šta je sadržaj sporazuma o priznanju krivičnog dela sa napadačima?

– Zasto se kriju imena osuđenih koji su punoletni?

– Šta je sa krivičnom prijavom protiv bivšeg ministra kulture za ugrožavanje sigurnosti i povredu slobode govora i ko je autor spornog saopštenja Ministarstva?

– Zašto Zaštitnik građana u protekla dva meseca nije reagovao?

– Zašto MUP saopštava da je sve urađeno po zakonu, iako je  obavljen službeni razgovor sa postupajućim policajcem PS Zemun koji je propustio da prijavi pretnje neposrednom rukovodiocu, i da li je nekakva sankcija izrečena?

Podsećamo da je 13. oktobra u večernjim časovima grupa od desetak mladića upala u “Staru kapetanija“ pokidala i uništila radove strip-grupe “Momci” i u galeriju ubacila suzavac, a da se potom krajnje neprimerenim saopštenjem oglasilo Ministarstvo kulture i informisanja, u kom nije osudilo uništenje izložbe i ugrožavanje bezbednosti oštećenih, već je na neki način opravdalo izvršeno krivično delo.

Uz podršku NUNS-a i njegovog pravnog tima, strip-grupa “Momci” podnela je potom krivičnu prijavu protiv bivšeg ministra Vladana Vukosavljevića i NN lica, autora saopštenja Ministarstva, kao i pritužbu Sektoru za unutrašnju kontrolu MUP-a na rad pripadnika policije.

Kao i u saopštenju objavljenom pre dva meseca, NUNS poziva nadležno Više javno tužilaštvo da postupi po krivičnoj prijavi i preduzme predložene radnje.

NUNS, 29. decembar 2020.


, Beograd, 29/12/2020