Regionalna Platforma oštro osuđuje brutalni fizički napad na novinara Hrvoja BajluRegionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara, koja predstavlja više od 8.000 članova, oštro osuđuje brutalni fizički napad na novinara Hrvoja Bajlu, vlasnika portala Zadar i dopisnika nacionalnih medija Index i Nacional.

Hrvoje Bajlo, koji je pratio menadžment grada Zadra i dokumentovao veze između politike, biznisa, sporta i pravnog segmenta u Zadru, napadnut je u nedelju, 24. juna 2018. godine u večernjim časovima na parkingu u Zadru, od strane bivšeg igrača Fudbalskog kluba Zadar, a današnjeg preduzetniika Jakova Suraća.

Prema Bajlinim rečima napadač ga je pre fizičkog nasrtaja izvređao jer piše za „četnički Indeks“ i „usr*** Nacional“, i zapretio da će mu, nastavi li pisati o njegovim prijateljima Zdravku Livakoviću, Božidaru Kalmeti i HDZ-u „odrubiti glavu“. Zatim ga je šakama udarao po glavi i telu, oborio na tlo i nastavio tući nogama zbog čega je Bajlo nakratko izgubio svest. Na hitnom odeljenju zadarske bolnice Bajli su konstatovani prelom desne ruke, kao i niz povreda na glavi i telu. Povrede su kvalifikovane kao teške telesne povrede.

I u prethodnim godinama Hrvoje Bajlo je zbog svog beskompromisnog novinarskog rada u više navrata bio meta uvreda, pretnji i zastrašivanja. Policija ranije slučajeve, uprkos njegovim prijavama, do danas nije razrešila.

Surać je odlukom Županijskog suda u Zadru 26. juna pušten iz pritvora. U sudskoj naredbi koju je izdao Hrvoje Visković, istražni sudija zadužen za slučaj, navedeno je da su ostvareni uslovi za izricanje mere pritvora. Ipak, izrečena je blaža mera – zabrana prilaska i kontakta. Sudija Visković izjavio je za hrvatsku novinsku agenciju HINA da, prema njegovom mišljenju, “nema opasnosti od ponavljanja krivičnog dela“.

Platforma poziva na odlučne akcije policijskih i pravosudnih institucija. Takođe, Platofrma poziva najviše predstavnike vlasti da jasno osude pretnje i napade na novinare. Ćutanjem i racionalizacijom vrhovne državne institucije se jasno priklanjaju kršiocima novinarskih prava i slobode govora, ohrabrujući na taj način društvenu atsmosferu prožetu strahom i nasiljem.

Napad i pretnja novinarima je direktan napad na slobodu izražavanja i na pravo građana da budu informisani.

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

 

Skopje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb, 28.06.2018. 

 

Udruženje BH novinari
Sindikat medija Crne Gore
Hrvatsko novinarsko društvo
Udruženje novinara Kosova
Udruženje novinara Makedonije
Nezavisno udruženje novinara Srbije


, ,