Regionalna platforma: Osuđujemo verbalni napad na istraživačke novinare iz Severne MakedonijeRegionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara, koja zastupa više od 8.000 članova, najoštrije osuđuje pritiske na novinarku Laboratorije za istraživačko novinarstvo (IRL) Maju Jovanovsku. Verbalni pritisci i uznemiravanja usledili su nakon što je IRL objavio istraživačku priču vezanu za nedavne građevinske radnje u kvartu „Taftalidze“ u Skoplju.

 

Tokom vikenda, vlasnik građevinske kompanije „Nastel“ – Zoran Azmanov poslao je Jovanovskoj pisane poruke u kojima je naznačio kako je „trebalo“ da izveštava o problemima u vezi sa izgradnjom. Ove uznemiravajuće poruke poslate su na telefonski broj Jovanovske ubrzo nakon objavljivanja IRL priče o uništavanju naselja Taftalidze od strane građevinskih kompanija.

 

Pored toga, prošle nedelje je dobila pretnju putem telefona tako što joj je neko puštao zvukove eksplozije. Telefonski broj s kojeg je poslata zvučna poruka poznat je Ministarstvu unutrašnjih poslova, a sadržaj te poruke jasno govori o pokušaju zastrašivanja i uznemiravanja novinara iz IRL-a.

 

Mladen Čadikovski, predsednik Udruženja novinara Makedonije osudio je ove pretnje i pozvao vlasti da istraže slučaj. „Pozivamo Ministarstvo unutrašnjih poslova i Državno tužilaštvo da se ozbiljno uključe u rasvjetljavanje ovih pretnji i otkrivanje identiteta osobe koja je pretila Jovanovskoj putem telefona. Institucije mogu sprečiti buduće nasilje nad novinarima samo strogim sankcionisanjem napada i pretnji “, rekao je Čadikovski.

 

Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara podržava AJM u naporima da zaštiti novinare i slobodu govora i apeluje na javnost, građane i poslovnu zajednicu da novinari ne trebaju da budu meta napada zbog obavljanja svog posla. Institucije, a pre svega pravosuđe, trebaju što pre procesuirati pretnje i napade na novinare kako bi zaštitili demokratiju u zemljama Zapadnog Balkana.

 

Podsećamo da je svaki napad na novinare napad na javni interes, demokratiju i ljudska prava. Platforma će obavestiti sve evropske institucije o ovom incidentu i zatražiti njihovu intervenciju u oblasti slobode medija i bezbednosti novinara u Severnoj Makedoniji.

Sarajevo – Podgorica – Zagreb – Priština – Skoplje – Beograd, 31.12.2019.

Udruženje/udruga BiH novinari

Sindikat medija Crne Gore

Hrvatsko novinarsko društvo

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Nezavisno udruženje novinara Srbije


, ,