Pretnje Stefanu Cvetkoviću

Foto: Medija Centar

BELA CRKVA, 15.06.2018. – U noći između 13. i 14. juna u vojvođanskom gradu Bela Crkva prijavljen je nestanak novinara Stefana Cvetkovića. Lokalna policija je potvrdila da je automobil Cvetkovića pronađen parkiran sa otvorenim vratima i upaljenim svetlima. Mediji su izvestili da je automobil još uvek bio upaljen i da su svedoci potvrdili da je pronađen i Cvetkovićev ručni sat sa pokidanom narukvicom. Njegovi mobilni telefoni su isključeni.

Srpska policija trenutno pretražuje teritoriju gde je nađen Cvetkovićev auto. Angažovane su specijalne jedinice, ronioci i psi tragači.

Iako je Cvetković poznat po pisanju o različitim temama, njegovo istraživanje ubistva Olivera Ivanovića, lokalnog srpskog političara na Kosovu, dovela ga je opet u žižu javnosti. Po povratku sa Kosova u maju bio je zadržan šest sati od strane kosovske policije zbog kontakata koje je napravio u toku istraživanja na kom je radio.

Cvetkoviću je ranije prećeno zbog novinarskog rada, često od strane lokalnih zvaničnika. Jednom prilikom je njegov telefon polomljen, a u drugom slučaju mu je oštećen auto pošto su ga lokalni zvaničnici obeležili “legitimnom metom” i “stranim plaćenikom”.

„Stefan Cvetković je prijavio niz pretnji koje su dolazile iz raznih kriminalnih i političkih krugova u Srbiji” – rekao je Slaviša Lekić, predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije “Njegov nestanak mora biti prioritet lokalne policije i Ministarstva unutrašnjih poslova. Zahtevamo angažovanje svih resursa u nadi da će Cvetković biti nađen nepovređen. “

Nezavisno udruženje novinara Srbije vodi bazu podataka napada na i pritisaka na novinare. Informacije se skupljaju iz medija (javno dostpune informacije o incidentima) ili kroz mehanizam koji omogućava novinarima da prijave incident Udruženju.

Stefan Cvetkovic je do sada prijavio sedam slučajeva verbalnog i fizičkog zastrašivanja i napada:

1. Pretnje smrću, 15.12.2016

Stefan Cvetković nas je obavestio da je u ranim jutarnjim satima, kada je krenuo na put, na vozilu video napisanu poruku “mrtav”. On sumnja da preteća poruka može da ima veze sa njegovim izveštavanjam o kriminalnom skladištenju i spaljivanju opasnog otpada u Beloj Crkvi.

Na osnovu saznanja tužilaštvo se izjasnilo da smatra da nema elemenata krivičnog dela te da se o događaju sačini službena beleška. I pored toga što događaj, po instrukciji OJT-a, ne sadrži elemente krivičnog dela policijski službenici prikupljaju obaveštenja i preduzimaju druge mere i radnje u cilju razjašnjenja istog.

NUNS nema informacije o trenutnom statusu slučaja.

2. Pretnje i napad na imovinu, 30.01.2016

Zamenik predsednika opštine Bela Crkva Marjan Aleksić uputio je pretnje i polomio mobilni telefon Stefanu Cvetkoviću. Očevici su rekli da se incident dogodio u restoranu Dunavski cvet u mestu Stara Palanka, dvadesetak kilometara od Bele Crkve. Prema njihovim navodima, Aleksić je prišao stolu, za kojim je Cvetković sedeo sa kolegama novinarima iz Produkcione grupe “Mreža” iz Beograda, i verbalno mu pretio. Kada je primetio da je Cvetković uključio telefon da bi snimio pretnje, Aleksić mu je polupao displej na uređaju.

Liga socijaldemokrata Vojvodine oštro je osudila napad i pretnje koje je novinaru Stefanu Cvetkoviću uputio zamenik predsednika Opštine Bela Crkva Marjan Aleksić.

Cvetković nije prijavio incident policiji.

3. Napad na imovinu, 21.12.2015

Novinar iz Bele Crkve Stefan Cvetković izjavio je da su mu nepoznati počinioci u subotu polupali automobil, i to nakon što su ga lokalni funkcioneri označili kao “legitimnu metu”, proglašavajući ga “stranim plaćenikom”.

Kao drastičan slučaj takvih verbalnih napada Cvetković navodi postupak pomoćnika predsednika opštine Jovana Daje, koji je više puta tokom poslednjih mesec dana na lokalnom radiju ustvrdio da je “Stefan Cvetković strani plaćenik koji se finasira sredstvima Soroš fondacije sa sedištem u Frankfurtu”.

Cvetković je incident prijavio policiji.

NUNS nema informacije o trenutnom statusu slučaja.

4. Pretnje smrću, 13.08.2015

Cvetković je izjavio da je u poslednjih desetak dana primio veliki broj pretnji smrću njemu i njegovoj porodici. Prve anonimne ‘prijateljske sugestije’ da ne bi trebalo da ‘čačka’ zloupotrebe u Fondu za kapitalne investicije Vojvodine. Kasnije počinju stalne pretnje putem interneta i telefonom. Prete mu klanjem, ubistvom, lomljenjem kičme, ubistvom deteta, odsecanjem jezika, lomljenjem prstiju”..

Cvetković je pretnje prijavio policiji 13. avgusta. “Odmah posle nemilog događaja dao sam izjavu u policiji u Beloj Crkvi. Nedugo potom dao sam, kako mi je rečeno, po nalogu ministra policije, dopunu izjave. Tom prilikom mi je rečeno da je oformljen tim koji se bavi time. Posle dve nedelje imao sam poziv iz kabineta ministra policije, kada mi je saopšteno da je slučaj u delu telefonskih pretnji rešen i da će se učiniti sve da se otkrije ko je to uradio, kao i da se po tome se intenzivno postupa”, izjavio nam je kolega Cvetković. On je dodao da mu je iz “PU Pančevo rečeno da ima stalni povišeni nivo nadzora nad porodicom”, i da ga policija “kontaktira na desetak dana”.

“U policiji mi je rečeno da sam meta za pretnje bio što sam na konferenciji za novinare postavio pitanje u vezi sa radom Fonda za kapitalne investicije Vojvodine i da su telefon sa koga su one stigle koristila lica koja su bila lišena slobode i osumničena da su oštetila Fond”, precizirao je on. Cvetković je još naveo da ga je što se tiče pretnji putem interneta, “tužilaštvo za visokotehnološki kriminal obavestilo da se radi na tome”, te da je “suženo polje ko bi to mogao da učini”. On je još kazao da je “prijatno iznenađen reakcijom policije u vezi sa ovim slučajem”.

NUNS nema informacije o trenutnom statusu slučaja.

5. Pretnje smrću, fizički napad, 15.05.2015

Cvetković je rekao da ga je muškarac prvo veče ranije vređao i pretio mu da “ne piše o stvarima o kojima ne treba da piše”.

“Pretio mi je smrću, polio me pićem, pljunuo me. Jutros su se pretnje telefonskim putem nastavile. Prijavio sam ga policiji, a kada sam danas izlazio iz policije, on me je sačekao ispred zgrade i ponovo me napao, nakon čega ga je policija privela”, kazao je Cvetković. On je dodao da sumnja da mu je taj muškarac pretio jer je pisao o laboratorijama za uzgajanje skanka u blizini Bele Crkve.

Srđan Zlatanović je osuđen na kaznu zatvora od 6 meseci koja se neće izvršiti ako okrivljeni u roku od 2 godine ne izvrši novo krivično delo.

Baza NUNS-a beleži i dva incidenta protiv Cvetkovića iz 2008. godine:

6. 19.07.2008 – Bivši policajac Marko Pavlović najpre je pretio Stefanu Cvetkoviću, glavnom urednika RTV TNT iz Bele Crkve, a potom ga i pretukao. Incident se dogodio u restoranu u Beloj Crkvi, gde je Cvetković večerao sa svojom devojkom. Pavlović mu je prišao i udario ga pesnicom u glavu. Razlog napada je snimak koji je emitovala najpre RTV TNT, a onda i B92, i na kojem se vidi kako Pavlović – koji je u to vreme bio policajac – konzumira narkotike. Posle emitovanja tog snimka, Pavlović je suspendovan. Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) osudili su napad na glavnog urednika TNT-a i ocenili da su novinari u lokalnim sredinama veoma ugroženi: „Sa bojazni se pitamo šta će biti sledeće ukoliko organi gonjenja na vreme ne sankcionišu počinioce napada. Novinari u lokalnim sredinama daleko su više ugroženi nego novinari u Beogradu ili u Novom Sadu. Daleko od očiju javnosti, lokalni moćnici osećaju se dovoljno zaštićenim da pokušavaju da diriguj uredničkim politikama lokalnih medija, a svako ko se tome suprotstavi postaje meta napada.“

7. 04.05.2008 – Na manifestaciji „Gulašijada“ u selu Dupljaja (pokraj Bele Crkve), vlasnika i glavnog urednika nezavisne RTV TNT iz Bele Crkve, Stefana Cvetkovića, napalo je dvadesetak ljudi. Cvetković je pokušao da snimi tu grupu kako provocira i psuje lidera Lige Socijaldemokrata Vojvodine, Nenada Čanka. Pošto su videli da ih snima, pojedinci iz te grupe su krenuli ka Cvetkoviću, pogodili flašom televizijsku kameru i nekoliko puta ga udarili. Ubrzo je stigla policija, a Cvetković tvrdi da su mu napadači rekli da su pristalice Srpske radikalne stranke.


NUNS, Bela Crkva, 15/06/2018