Regionalna platforma: Hitno sankcionisati napadače na Mirjanu Mirčevsku JovanovićSKOPLJE, 24.01.2019 – Regionalna platforma zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara, koju predstavlja više od 8,000 članova, oštro osuđuje fizički napad na novinarku Mirjanu Mirčevsku Jovanović. Napali su je pripadnici privatne agencije za obezbeđenje “Nikob”, dok je izveštavala sa slavlja “Vodići” u Skoplju, koje je organizovala Makedonska pravoslavna crkva.

Udruženje novinara Makedonije reagovalo je i apelovalo na Ministartsvo unutrašnjih poslova da hitno sprovede istragu o incidentu, identifikuje napadače, te da podnese krivičnu prijavu Javnom tužilaštvu u Skoplju, na temelju koje treba pokrenuti odgovarajući postupak.

Kako navodi predsednik Udruženja novinara Makedonije, Mladen Cadikovski: “U ovom slučaju, makedonska pravoslavna crvka snosila je najveću odgovornost, trebalo je da osiguraju sigurno okruženje za izveštavanje novinara, kako bi oni bili u mogućnosti da profesionalno obavljaju svoje novinarske zadatke. U ovom incidentu, za povrede koje je pretrpila koleginica Jovanović, napadač nije jedini odgovoran, već i organizatori.”

Regionalna paltforma podržava zahtev, koje je Udruženje novinara Makedonije uputilo relevantnim insititucijama Republike Mekedonije, da ovom slučaju daju prioritetan status.  Pozivamo ih da hitno sprovedu detaljnu istragu, sankcionišu počinioce i dokažu predanost obezbeđivanju sigurnog radnog okruženja za novinare.

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju, i prava svih građana.

Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb, 24.01.2019.

Udruženje/udruga BiH novinari
Sindikat medija Crne Gore
Hrvatsko novinarsko društvo
Udruženje novinara Kosova
Udruženje novinara Makedonije
Nezavisno udruženje novinara Srbije


Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara, BEOGRAD, 25/01/2019