Pretnje novinaru, Dinko Gruhonjić, Novi Sad, 24.11.2020.


U noći između ponedeljka i utorka nepoznate osobe ispisale grafite mržnje i nacionalne netrpeljivosti na ulazu u zgradu u kojoj živi programski direktor Nezavisnog društva novinara Vojvodine Dinko Gruhonjić.

Na samom ulazu u zgradu, na delu zida i staklenim vratima ispisane su poruke  “Pi*do ustaška ovo nije tvoj grad ni zemlja” i “Smrade konjušarski”, uz koje su ispisani keltski krst i svastika koji predstavljaju nacističke simbole, a ispisano je i “Ratko Mladić srpski heroj”.

Na ovaj način ugrožena je bezbednost novinara  Dinka Gruhonjića i njegove porodice, a postoji sumnja da je izvršeno više krivičnih dela uključujući i izazivanje nacionalne, rasne i verske netrpeljivosti, kao i oblik diskriminacije.

Slučaj je prijavljen policiji i javnom tužilaštvu kao napad na novinara u vezi sa poslom koji obavlja. Prema do sada dostupnim informacijama MUP je hitno eagovao i izvršio uviđaj.

Prema navodima advokata Dinka Gruhonjića, kao pretpostavljeni razlog za napad i uvrede je tekst  objavljen na portalu VOICE, čiji je Gruhonjić glavni i odgovorni urednik. Tekst je objavljen pod naslovom “Novi Sad – nacionalšovinistička palanka koja slavi genocid?” i u njemu se analizira problematičan sadržaj grafita koji se pojavljuju u Novom Sadu. Zastupnik i oštećeni novinar očekuju brzu i hitnu reakciju policije i tužilaštva i pronalaženje učinilaca.

Država SR
Ime i prezime Dinko Gruhonjić
Pol Muški
Datum 24/11/2020
Grad Novi Sad, Србија
Tip incidenta Ostale pretnje novinarima
Od strane koga Nad novinarima od strane građana
Naziv medija NDNV
Izvor NDNV
Da li je novinarsko udruženje informisano? Da
Da li je slučaj prijavljen policiji/nadležnim institucijama? Slučaj je prijavljen policiji Slučaj je prijavljen tužilaštvu