Srbija belgijskom reporteru preti proterivanjem iz BeogradaBEOGRAD, 19.02.2108. – Philippe Bertinchamps (Filip Bertinšan), dopisnik velikog broja inostranih medija u Srbiji, među kojima su Le Courrier des Balkans, Mediapart, Liberation, RFI, RTBF, Le Soir i La Tribune de Geneve, trenutno trpi pretnje proterivanjem iz Srbije, od strane Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), pod izgovorom da predstavlja «pretnju javnom redu i nacionalnoj sigurnosti». Ova odluka nije ničim motivisana niti opravdana. Philippe Bertinchamps je pre njenog donošenja već bio pozivan od strane Srpske službe za bezbednost (BIA) na «detaljne informativne razgovore», u aprilu 2017, dan posle predsedničkih izbora u Srbiji, o kojima je kao novinar izveštavao.

Imajući u vidu trenutni više nego zabrinjavajući položaj slobode medija u Srbiji, gde nezavisni novinari trpe fizičke i verbalne napade, pa čak i pozive na linčovanja od strane provladinih medija, smatramo da je neophodno obratiti se kako Srpskom, tako i Evropskom i međunarodnom javnom mnjenju.

Philippe Bertinchamps svojim novinarskim radom pokriva Srbiju i većinu zemalja Zapadnog Balkana već punih deset godina u kojima je uvek pokazivao najveći stepen nepristrasnosti. Nikad nije imao problema sa policijom, i do 2017. godine je uvek dobijao dozvolu za boravak u skladu sa propisima.

Kao belgijski državljanin, Philippe Bertinchamps živi u Beogradu od 2007. godine, oženjen je državljankom Srbije koja je takođe novinarka i fotoreporterka, a takođe je i otac petogodišnje devojčice. Odbijen je, bez ikakvog objašnjenja, nakon zahteva za privremeni boravak radi spajanja porodice od strane MUP-a, 8. januara 2018. godine, drugi put od aprila 2017. godine. U novembru 2017. godine je međutim Upravni sud Srbije doneo presudu da vlasti moraju da opravdaju razloge za odbijanje njegovog zahteva. Odluke MUP-a u ovom slučaju krše pravila postupka, ali i član 8. Evropske konvencije o ljudskim pravima o poštovanju privatnog i porodičnog života. Sudbina Philippe Bertinchamps-a i njegove porodice sada u potpunosti zavisi od volje srpskih vlasti.

Imajući u vidu često ignorisanje pravosudnih odluka od strane srpskih vlasti, kako bi se sprečile policijske zloupotrebe koje ne priliče jednoj državi kandidatkinji za evropske integracije, ali i kako bi odbranio svoj posao kao novinar, Philippe Bertinchamps je odlučio da se ponovo žali upravnom sudu, i da se obrati najvišim evropskim i međunarodnim vlastima povodom svoje situacije.

Konferencija za štampu će biti održana 20. februara u Medija centru u Beogradu.

Le Courrier des Balkans

Mediapart

Libération

Reporters sans Frontières

La Tribune de Genève

RTBF- Informations

Radio France Internationale


Reporters without borders, Belgrade, 19/02/2018