Албанија: Групите за слобода на печатот бараат фер судење во тужбата за клевета на поранешниот главен обвинител против Иса Мизирај

0
98

Долупотпишаните организации за слобода на медиумите и слобода на изразување и новинарски синдикати и здруженија се многу загрижени од тужбата за клевета поднесена против новинарот Иса Мизирај, кој работи за Ора њуз, од страна на Елизабета Имерај. Поранешната главна обвинителка на Тирана, Имерај беше отпуштена во април 2022 година како дел од процесот на реформи во правосудството поради губење на довербата во правосудниот систем и неможност да ги оправда или објасни своите имоти. По вчерашното одложување на случајот и во пресрет на рочиштето кое сега е закажано за 16 октомври, повикуваме на правично судење со целосно почитување на сите права на правилен процес и во кое соодветно ќе се земе предвид важноста на слободниот говор, печатот и известувањето од јавен интерес.

Имерај го тужи Мизирај откако на меѓународните мрежи пријавил закани и заплашувања што ги добил затоа што пишувал за процесот на проверка на Имерај. Кон крајот на март и почетокот на април 2022 година, Мизирај ги коментираше случувањата околу процесот на проверка на Имерај, спроведен од Уставно назначената Меѓународна операција за мониторинг (ММО). Новинарот забележал дека колегите од другите медиуми почнале да се самоцензурираат, додека многу мејнстрим медиуми не известуваат за случувањата. Во исто време, медиумите во Албанија во анонимна сопственост почнаа да објавуваат клеветнички дела со кои се напаѓаат членовите на ММО во она што Генералниот директорат за европска соседска политика и проширување на ЕУ го окарактеризира како „оркестрирана оцрнувачка кампања“. Мизирај рече дека неговите истраги откриле дека најмалку три од овие онлајн места имале врски со Имерај и ги објавиле овие наводи на Фејсбук и Твитер. Имерај ја оспорува оваа изјава и поднесе тужба пред Окружниот суд во Елбасан.

Случајот за клевета е поставен против сериозната загриженост за слободата на медиумите и заканите за независното набљудувачко новинарство во Албанија, кое падна на 103-то место во Светскиот индекс за слобода на печатот на РСФ за 2022 година, последно на Балканот.

Ќе продолжиме внимателно да го следиме случајот и да се солидаризираме со Мизирај.

Потпишани:

ARTICLE 19 Europe

European Centre for Press and Media Freedom (ECPMF)

European Federation of Journalists (EFJ)

Free Press Unlimited (FPU)

International Press Institute (IPI)

OBC Transeuropa (OBCT)

Reporters Without Borders (RSF)

SafeJournalists Network