МФРР и мрежата SafeJournalists – Славко Ќурувија: Циклусот на неказнивост за убиството на новинарите во Србија мора да се прекине

0
121

По почетокот на повторното судење минатата недела во Апелациониот суд за убиството на српскиот уредник и издавач Славко Ќурувија во 1999 година, недизајнираните партнери на Брза реакција за слободата на медиумите (МФРР) и мрежата на безбедни новинари (СЈН) денеска го обновуваат нашиот повик за правда за конечно да се обезбеди неговото убиство.

Пресудата во очекување – која или ќе ги потврди или ќе ги отфрли претходните виновни пресуди изречени на четворица агенти на државната безбедност за извршување и планирање на неговиот атентат – ќе биде најзначајната за слободата на медиумите и новинарството во модерната историја на Србија.

Речиси 24 години по убиството на уредникот и основачот на Дејли Телеграф и Европљанин во Белград на 11 април 1999 година, импликациите од одлуката на петчлениот судски совет за Србија тешко се пренагласуваат.

Најзначајно е тоа што потврдувањето на пресудите со кои обвинетите се осудени на вкупно 100 години затвор конечно ќе ја заврши повеќе од дведецениската борба за правда, водена од семејството на Ќурувија, најблиските, колегите и граѓанските организации.

Постигнувањето на убедувањето би претставувало извонредно достигнување за оние кои се жртвувале толку многу за да се почести наследството на Ќурувија и оние кои го застрелаа на влезот од неговиот стан да не можат неказнето да дејствуваат.

Имајќи предвид дека никој никогаш не бил осуден за убиство на новинар во модерната историја на Србија, ова би претставувало витална судска пресвртница. Среде тековната токсична клима за безбедноста на новинарите во Србија, тоа исто така ќе испрати јасна порака дека секој што размислува да се обиде да нападне или замолчи новинар нема да избега од одговорност.

Пошироко, оваа жалбена пресуда – која ги осветлува злосторствата на режимот на Милошевиќ – претставува навремен лакмус тест за владеењето на правото и демократијата во Србија, како и за решителноста на властите кои се обидуваат да го решат серијата убиства на новинари во доцните 1990-ти и почетокот на 2000-тите.

Ако високи државни функционери бидат осудени, тоа ќе ја даде неопходната надеж дека правдата може, дури и децении по извршените злосторства, да се постигне за другите новинари убиени среде крвавиот распад на Југославија: Милан Пантиќ во 2001 година и Дада Вујасиновиќ, околностите за чија смрт во 1994 година никогаш не биле целосно утврдени.

Додека ја чекаме конечната пресуда во наредните месеци, нашите организации денеска ја повторуваат нашата солидарност со семејството на Славко Ќурувија, неговата вдовица Бранка Прпа и сите оние кои беа толку фундаментални во кампањата за правда, вклучително и новинарите и медиумските здруженија, Комисијата за Истражете го убиството на новинарите и Фондацијата Славко Ќурувија.

Одејќи напред, се надеваме дека правдата за Славко Ќурувија ќе биде обезбедена и дека маѓепсаниот круг на неказнивост за убиствата на новинарите во Србија, конечно, ќе биде прекинат.

Потпишани:

European Centre for Press and Media Freedom (ECPMF)

European Federation of Journalists (EFJ)

Free Press Unlimited (FPU)

International Press Institute (IPI)

OBC Transeuropa (OBCT)

Членови на SafeJournalists мрежата:

Здружение на новинари на Косово

Здружение на новинари на Македонија

Здружение на новинари на БиХ

Здружение на новинари на Хрватска

Независното здружение на новинари на Србија

Синдикатот на медиуми на Црна Гора

Синдикатот на хрватските новинари