РЕЗУЛТАТИ ОД ГОДИШНО ИЗБОРНО СОБРАНИЕ НА ЗНМ

0
195

Рекорден број на новинари и медиумски работници беа присутни на годишното Изборно собрание на Здружението на новинарите на Македонија (ЗНМ) на кое се гласаше за нов Претседател на Здружението и за нови членови на Управниот одбор, Надзорниот одбор и Советот на чест при ЗНМ.

Присутни во салата беа околу 500-тини новинари и медиумски работници, од кои регистрирани со право на глас беа 487 новинари.

Резултатите се следни:

За Претседател на ЗНМ е избран Младен Чадиковски со 275 гласови, Марјан Николовски освои 119 и Фиљана Кока 53 гласови, а неважечки ливчиња беа 11 од вкупно 458 гласа.

За членови на Управен одбор се избрани:

 1. Анета Блажевска
 2. Аслан Вишко
 3. Сенат Зулбеари
 4. Трајче Илиевски
 5. Мишко Иванов
 6. Маја Јовановска
 7. Петар Клинчарски
 8. Искра Опетчевска
 9. Среќко Поповски
 10. Ристо Тасев

За членови на Надзорен одбор се избрани:

 1. Мефаил Исмаили
 2. Роберт Коцев
 3. Сеад Ризвановиќ
 4. Горан Симоновски
 5. Миомир Серафиновиќ

За членови на Совет на честа се избрани:

 1. Саше Димовски
 2. Огнен Јанески
 3. Мира Костиќ
 4. Емилија Мисирлиевски
 5. Игор Стефановски

Годишното редовно Изборно собрание беше најпосетениот новинарски настан во Македонија каде што на демократски и фер начин, новинарите и медиумските работници го искажаа своето мислење за иднината на новинарството во која ќе продолжат да се имплементираат и понатаму принципите на професионалното новинарство.