Deputetja e opozitës Ina Zhupa takohet me gazetarët e shkarkuar të RTSH

0
49
Source/Author: SJ
Source/Photo: SJ

Deputetja e opozitës Ina Zhupa organizoi një takim me 28 gazetarë dhe operatorë të shkarkuar së fundmi nga Televizioni Publik Shqiptar (RTSH). Të pranishmit pohuan se shkarkimet e tyre ishin të padrejta dhe të paligjshme, duke akuzuar drejtorin e RTSH-së Alfred Peza për pushime masive nga puna për t’i zëvendësuar me persona të besuar. Zhupa theksoi se shkarkimet, me staf afatgjatë dhe të sapoemëruar, janë shkelje e ligjit dhe kërkoi që Prokuroria e Posaçme Kundër Korrupsionit (SPAK) të hetojë këtë çështje. Shumë nga punonjësit e pushuar nga puna kanë ngritur padi duke kundërshtuar largimin e tyre.

Me emërimin e tij, Alfred Peza shkarkoi dhjetëra punonjës të RTSH. Komisioni Parlamentar për Edukimin dhe Mjetet e Informimit Publik e kishte thirrur më parë Pezën në seancë për këtë situatë, të cilën ai e refuzoi, duke dërguar në vend të saj Kryetarin e Bordit/Këshillit Drejtues, Leka Bungo. Bungo e pranoi problemin, duke u shprehur se 146 punonjës u pushuan nga puna, me 46 pushime të gjykuara të padrejta nga gjykata. Kjo situatë pritet të shkaktojë humbje financiare në buxhetin e shtetit për shkak të dëmshpërblimeve të mundshme për punonjësit e larguar nga puna.

Rrjeti SafeJournalists ka ngritur shqetësimin për shkarkimet e supozuara të paligjshme nga transmetuesit publikë dhe ka dërguar një letër shqetësimi, por RTSH nuk ka kthyer përgjigje. Rrjeti argumentoi se në mënyrë që RTSH të ruajë besueshmërinë dhe besimin e punonjësve dhe publikut, është thelbësore që Drejtori i Përgjithshëm të sqarojë bazën e këtyre ndryshimeve të personelit, duke demonstruar se janë ndjekur kanalet dhe procedurat e duhura siç kërkon ligji. Më parë Rrjeti ka dërguar një letër të hapur ku shpreh shqetësimin e thellë në lidhje me emërimin e fundit të Z. Alfred Peza në postin e Drejtorit të Përgjithshëm të shërbimit publik të medias – Radio Televizioni Shqiptar (RTSH). Shqetësimet burojnë nga historia e rëndësishme politike e zotit Peza, duke përfshirë rolin e tij si deputet i Partisë Socialiste (në qeveri që nga viti 2013) nga 2013-2017 dhe si Sekretar i Marrëdhënieve me Shoqërinë Civile dhe Median e Partisë Socialiste deri në shtator 2021. Në kontekstin e peizazhit mediatik të Shqipërisë, ku lufta për lirinë e medias është e vazhdueshme, paanshmëria e shërbimit të transmetimit publik ka peshë të konsiderueshme pasi në parim ai luan një rol vendimtar në forcimin e proceseve demokratike.

https://www.facebook.com/UETUET2/posts/pfbid02XSxhRfHYFL4vuAz2umFGbF8LkujP2PmtMhQqNf47VQ6TWYZWhj8Uc5tSNgcMPpj7l

https://www.youtube.com/watch?v=f7xlUZ7Sd8Q

https://www.youtube.com/watch?v=iKpjVF88vvQ

https://www.hashtag.al/index.php/2024/05/17/punonjesit-e-shkarkuar-te-rtsh-se-takim-me-zhupen-denoncojne-shkarkimet-masive-nga-drejtori-alfred-peza/?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR2ZnuXQlCqXIxnpRgKc1BOvzZYb7RMD8Mi_DGj2bRbD5r3rMrjRLPdJsW4_aem_AcfR8Xikz5Lf72YUGTmTeR4fz6jpIXSDUuuQHn4hXwNBmAMeaPseRjGYaVK2JsrtXAVZZsSowrmhi3uI2J6iHlXt