ССНМ – Онлајн платформа која овозможува новинарите да пријавуваат напади или заплашувања

0
606

Објективно и професионално новинарство е возможно само кога новинарите и другите медиумски работници се чувствуваат безбедни од напади, притисоци, заплашувања и навреди.

За да им се помогне на новинар(к)ите во Република Северна Македонија слободно да ја извршуваат својата работа со поддршка на ОБСЕ, Синдикатот на новинари и медиумски работници (ССНМ), разви онлајн платформа која им овозможува на новинарите да пријавуваат напади или заплашувања.

Оваа платформа ќе придонесе новинарите навремено да ги пријавуваат нападите и заканите кон нив, а со тоа и да се забрза времето за реакција од страна на засегнатите страни како и да се интервенира да се намалат ваквите притисоци во иднина.