Kërcënimet ndaj mediave dhe organizatave nga Zyrtar Publik, 20/07/2022, Tiranë

0
135

Shqipëria është përballur me një “sulm masiv kibernetik”, njoftoi qeveria më 18 korrik 2022, për të cilin media pro-qeveritare fajësoi fillimisht Rusinë. Serverët kryesorë të Agjencisë Kombëtare të Shoqërisë së Informacionit, e cila merret me shumë shërbime, nuk funksionuan të gjithë të hënën (18.07.2022) pasi u goditën të premten (15.07.2022) nga “një sulm nga jashtë”. Mbyllja preku faqet e internetit të Parlamentit dhe të Kryeministrisë, si dhe e-Albania- portalin qeveritar që të gjithë shqiptarët, si dhe banorët e huaj dhe investitorët, duhet të përdorin për të përdorur një sërë shërbimesh publike. Sulmet dyshohet se vijnë nga Rusia ose Irani (Euronews.al), duke qenë se Shqipëria pret ish-muxhahedinët iranianë (MEK) të cilët aktualisht janë të strehuar në Manze të Durrësit dhe konsiderohen nga qeveria iraniane si terroristë. Nuk ka asnjë version përfundimtar se kush qëndron pas këtij sulmi të paprecedentë që shërbimet publike të paralizuara në Shqipëri, 90% e të gjitha shërbimeve ofrohen nëpërmjet e-Albania dhe qytetarët nuk kishin akses për më shumë se një javë.

Gjatë kësaj kohe, media të ndryshme kanë publikuar artikuj të ndryshëm për hakerët, qëllimin e tyre dhe për aftësinë e qeverisë për t’u marrë me këtë. Historia më shqetësuese është publikuar nga Top Channel (media audiovizive me licencë Televizioni kombëtar dhe një nga korporatat më të mëdha mediatike në Shqipëri). Sipas versionit fillestar të Top Channel, Irani qëndron pas sulmit kibernetik dhe ka marrë të dhëna thelbësore nga e-Albania dhe kërkon 30 milionë euro nga qeveria për të kthyer informacionin e hakuar. Historia e publikuar nga Top Channel nuk kishte prova apo burime bindëse.

Kryeministri Rama shkoi menjëherë në Twitter dhe kritikoi mediat shqiptare (Top Channel) për përhapjen e dezinformatave në lidhje me sulmin, duke hedhur poshtë pretendimet se hakerët kishin kërkuar 30 milionë euro nga qeveria shqiptare. Më 20 korrik, Rama shkroi në Twitter:

“Paditë mediatike për shpifje, përfshirë edhe shpifjet që përhapin panik, nuk janë në praktikën e qeverisë sonë! Ndaj i bëj thirrje publikisht TCH që të ndalojë menjëherë valën e shpifjeve dhe përhapjen e panikut lidhur me pasojat e agresionit kibernetik në Shqipëri!”

Ai e quajti Top Channel: Një bandë shantazhuese dixhitale, duke lënë të kuptohet se Top Channel e publikon këtë histori në përpjekje për të shantazhuar qeverinë për qëllime/interesa të tjera në lojë. Lexo më shumë këtu.

Pas kësaj Top Channel ndryshoi pak titullin dhe përmbajtjen e artikullit, duke e paraqitur si dyshim dhe jo si fakt.

Kjo nuk është hera e parë që Top Channel përfshihet në akuza për shantazhe nëpërmjet mbulimit mediatik ose historive investigative (shiko këtu lajmin e datës 1 prill 2022). Kjo është hera e parë që Edi Rama sulmon kaq hapur Top Channel në vitet e fundit, duke qenë se në thelb ai ka shërbyer si zëdhënës i qeverisë.