Kryeministri Shqiptar Anashkalon Pyetjet e Medias mbi Çështje të Interesit Publik

0
212
Source/Author: Safe Journalists
Source/Photo: SJ

Më 23 Gusht, gjatë një konference për shtyp të udhëhequr nga Kryeministri Edi Rama dhe Zv/Kryeministrja dhe Ministre e Infrastrukturës dhe Energjisë, Belinda Balluku, fokusi i njoftuar ishte një zbulim i rëndësishëm në zonën naftëmbajtëse të Shpiragut në Shqipëri. Megjithatë, biseda shkoi shpejt përtej zbulimit të naftës kur gazetarët tentuan të ngrinin edhe çështje të tjera urgjente të interesit publik.

Kur u pyet për çështje të tjera kryesore, përfshirë hetimet në vazhdim nga SPAK mbi inceneratorët dhe sterilizimin, si dhe tensionet në rritje me Greqinë rreth arrestimit të kryetarit të zgjedhur të Himarës për shkak të akuzave për blerja të votave, Kryeministri shmangu këto çështje. Në vend të kësaj, ai shprehu pakënaqësinë ndaj gazetarëve, duke i akuzuar ata për mungesë etike dhe krahasoi pyetjet e tyre me një miting.

Ky lloj qortimi ndaj medias nuk është i parë për Kryeministrin Rama. Tendencë e tij për të kritikuar gazetarët për pyetje që ai i sheh si të papërshtatshme dhe udhëzimin e tyre se cilat pyetje mund të pyesin ka ngritur shqetësime më parë midis mbrojtësve të lirisë së medias dhe gazetarëve.

Ky rast ngre shqetësime mbi transparencën dhe përgjegjshmërinë e liderëve ndaj medias dhe, në një kuptim më të gjerë, ndaj publikut. Mosdhënia e përgjigjeve ndaj pyetjeve të interesit publik, veçanërisht mbi çështje shumë shqetësuese, krijon një vijë të paqartë midis qendrimit brenda temës së konferencës dhe krijimit të pengesave për marrjen e informacionit. Për një demokraci të zhvilluar, është thelbësore që liria e medias të mbrohet dhe që gazetarët të jenë në gjendje të bëjnë pyetje pa frikë nga qortimet, veçanërisht kur ato pyetje kanë të bëjnë me interesin publik.

 

Burimi:

https://www.kryeministria.al/newsroom/konference-per-shtyp-e-kryeministrit-edi-rama-dhe-zv-kryeministres-dhe-ministres-se-infrastruktures-dhe-energjise-belinda-balluku-per-zbulimin-ne-zonen-naftembajtese-te-shpiragut/

https://lapsi.al/2023/08/23/nafta/