Fizički napad, Olivera Lakić, Podgorica, 08.05.2018.


Novinarka “Vijesti” Olivera Lakić ranjena je 08. maja oko 21 sat ispred zgrade u kojoj živi, na bulevaru Svetog Petra Cetinjskog u Podgorici. Lakićevu je, na istom mjestu na kom je pretučena prije šest godina, sačekao muškarac koji joj je pucao u nogu. Kada je ranjena pala na pločnik, vidjela je da bježe još najmanje dva muškarca.

Devet mjeseci nakon pokušaja ubistva Olivere Lakić, iz crnogorske Uprave policije objavili su da su rasvijetlili taj slučaj ali i dalje nije jasno na osnovu čega je utvrđeno da je podgoričanin Filip Bešović pratio i pucao u novinarku. Nije saopšteno ni iz kojih motiva je ona bila meta kriminalne grupe kojoj Bašović navodno pripada.

Nine months after the attempt of murder of journalist Olivera Lakic, from the Montenegrin Police Directorate announced that they solved the case, but it is still not clear on the basis of which evidences it was established that Filip Besovic, from Podgorica, followed and shoot in Lakic. It wasn’t announced what are the motives for she to be the target of a criminal group to which Bašović allegedly belongs.

Lakićeva je zadobila prostrijelnu ranu desne potkoljenice i van ježivotne opasnosti.

Prema informacijama iz policije napadač je pobjegao kroz portun, a u žbunu udaljenom par metara, inspektori su pronašli ručnu lampu.

Ranjena novinarka je i posljednjih mjeseci, kao i ranije, između ostalog, pisala o švercu cigareta. Ona je i početkom 2011. godine istraživala da li se u fabrici “Tara” u Mojkovcu i njenom skladištu u Donjoj Gorici proizvode, skladište i odatle krijumčare lažni brendovi cigareta.

U njenim tekstovima pisalo je da su sa tim nezakonitim poslom bili povezani službenici policije i Agencije za nacionalnu bezbjednost. Od februara 2011. meta je uznemiravanja i prijetnji, a u martu 2012. godine pretučena je na istom mjestu na kom je sinoć ranjena.

Država MN
Ime i prezime Olivera Lakić
Pol Ženski
Datum 08/05/2018
Grad Bulevar Svetog Petra Cetinjskog, Podgorica, Montenegro
Tip incidenta Napadi na novinare
Da li je Sindikat bio informisan? Da