Zastrašivanje – verbalne prijetnje, Vladimir Otašević, Podgorica, 11.09.2017.


Brat predsjednika Vlade Crne Gore Duška Markovića, Velizar Marković, uputio je novinaru dnevnog lista Dan Vladimiru Otaševiću prijetnje smrću u telefonskom razgovoru, 11. septembra 2017. godine.

Marković je Otaševiću, uz brojne najprimitivnije i najvulgarnije psovke, kazao i “ako ćete se na moja leđa j**at ovamo politički i shvatat neke stvari, nemojte se onda zapitat zašto je neko nekoga ubio. Je li ti jasno?” Takođe mu je poručio “da će ga naći” što predstavlja dodatnu prijetnju.

Otašević je ranije pisao o imovini porodice premijera Markovića i u tom tekstu se bavio imovinom i njegovog brata Velizara Markovića zbog čega je on bio iziritiran. Otašević je zvao Markovića kako bi mu tražio broj njegovog drugog brata.

Osnov­no dr­žav­no tu­ži­la­štvo u Pod­go­ri­ci od­ba­ci­lo je kri­vič­nu pri­ja­vu pro­tiv Ve­li­za­ra Mar­ko­vi­ća, jer je na­kon is­tra­žnih rad­nji utvr­di­lo da pri­jet­nje ko­je je Mar­ko­vić upu­tio Ota­še­vi­ću ne pred­sta­vlja­ju ni­jed­no kri­vič­no dje­lo.

Država MN
Ime i prezime Vladimir Otašević
Pol Muški
Datum 11/09/2017
Grad Podgorica, Podgorica Municipality, Montenegro
Tip incidenta Prijetnje smrću novinarima ili sa njima povezanim osobama
Izvršilac/osumnjičeni Velizar Marković
Tip medija Štampani
Naziv medija Dan
Izvor Mediji
Od strane koga Nad novinarima od strane građana
Javni tužilac Odbacio tužbe
Da li je Sindikat bio informisan? Da
Kakva je bila reakcija Sindikata? Sindikat medija Crne Gore osudila je prijetnje smrću koje je brat premijera Duška Markovića, Velizar Marković, uputio novinaru Vladimiru Otaševiću. Ujedno SMCG izrazio je i zabrinutost zbog brutalne i prizemne retorike koju je sebi dozvolio premijerov brat, bujice psovki i načina na koji se obraćao novinaru. Sindikat medija dao je podršku i solidarisao se sa kolegom Otaševićem uz nadu da će država, ipak, naći način da ga zaštiti i omogući mu da slobodno radi. SMCG je, takođe, obavijestio partnere iz Regionalne platforme Zapadnog balkana za zastupanje slobode medija i bezbjednosti novinara koja je snažno osudila prijetnje i solidarisala se sa kolegom, kao i sa SMCG u borbi za slobodu medija i bezbjednost novinara.
Da li je incident prijavljen policiji/nadležnim organima ? Da - Policija Da - Javni tužilac