Država pomaže crnogorskim medijima sa oko 265.000 eura

rtcg.me
rtcg.me

PODGORICA, 24.03.2020. – Država će, kroz različite programe podrške u sanaciji posljedica pandemije korona virusa, uputiti pomoć crnogorskim medijima u iznosu od oko 265.000 eura. 

Od tog iznosa, za štampane medije obezbijeđeno je 150.000 eura, pomoć će biti obezbijeđena i lokalnim javnim emiterima, u iznosu od 35.000, a obaveze plaćanja naknade Agenciji za elektronske medije, u iznosu od 80.000 eura, oslobođeni su komercijalni i javni emiteri.

Resor kojim rukovodi ministar kulture, Aleksandar Bogdanović, nedavno je raspisao javni konkurs za podršku štampanim medijima u iznosu od 150.000 eura.

Na ovaj način želimo da podržimo aktivnosti dnevnih štampanih medija za kreiranje i proizvodnju programskih sadržaja od javnog interesa, radi ostvarivanja prava građana na informisanost i edukovanje o svim pitanjima, problemima i posljedicama koje se odnose na korona virus. Tim prije, jer je i cilj Vlade pravovremena, kredibilna, profesionalna i objektivna informisanost javnosti u kontekstu korona virusa, te zaštita od dezinformacija i lažnih vijesti, kao i podrška ostvarivanju prava građana na pluralno informisanje i etičko izvještavanje na visokim samoregulatornim principima”, naglasio je Bogdanović.

Istovremeno, Agencija za elektronske medije uvažila je preporuku Vlade Crne Gore i  donijela odluku da se elektronski mediji u cjelosti oslobode obaveze plaćanja naknade Agenciji tokom naredna tri mjeseca.

“Ovom mjerom omogućena je dodatna podrška u iznosu većem od 80.000 eura za elektronske medije, a sve sa ciljem pružanja podrške medijima radi obezbjeđivanja kontinuiteta u njihovom radu u ovim izazovnim momentima”, kazao je Bogdanović.

Dodao je i da je opredijeljena i jednokratna finansijsku pomoć za 14 lokalnih javnih emitera, u iznosu od 35.000 eura.

“Ta sredstva biće utrošena kako bismo formirali dopisničku mrežu koja će crnogorskoj javnosti i medijima sa nacionalnom frekvencijom omogućiti da materijale iz gradova, u formi multimedijalnih sadržaja, dobijaju u najbržem vremenskom roku”, istakao je Bogdanović.

Na ovaj način, kazao je, težnja je da se ojačaju kapaciteti lokalnih medija, da se pomogne nacionalnim medijima i podstakne na pravovremeno informisanje javnosti, ali i da se ispoštuju preporuke Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti u Crnoj Gori, koje se odnose na smanjeni intenzitet kretanja građana, a time i novinara.

“Sve navedeno samo je dio mjera kojima ćemo podstaći medijski sektor, čiji su zaposleni ovih dana na zahtjevnom zadatku i obavljaju izuzetan posao na kojem im je zahvalna cjelokupna crnogorska javnost”, zaključio je Bogdanović.


TUMM, Podgorica, 24/03/2020