Kërcënime ndaj organizatave mediatike dhe mediave nga zyrtarët publikë, 19/09/2022, Tiranë

  0
  53
  photo: canva

  Pas publikimit të një tufë dosjesh që hakerua gjatë një vale sulmesh kibernetike të fundit në Shqipëri (sulmi i parë ishte më 15 korrik 2022 ndaj të gjitha shërbimeve elektronike të qeverisë nën AKSHI (Agjencia Kombëtare e Shoqërisë së Informacionit) dhe Prokuroria e Tiranës filloi një hetimi më 19 korrik 2022. Sulmi i dytë ishte më 9 shtator ndaj sistemeve të Ministrisë së Brendshme dhe veçanërisht sistemit TIMS (Sistemi i Menaxhimit të Informacionit të Udhëtarëve). Më pas, më 19 shtator, të hënën, një grup që e quan veten Drejtësia e Atdheut publikoi gjetjet e tij më të fundit të të dhënave të hakuara të shqiptarëve, këtë herë në korrespondencë me email me Nanon, ish-kreun e Policisë së Shtetit), Prokuroria e Tiranës ka urdhëruar më 19 shtator mediat të mos publikojnë asnjë nga emailet/dokumentet/informacionet e rrjedhura. Fillimisht ky ishte vetëm një postim në Facebook në faqen e Policisë së Shtetit në Facebook dhe më pas në datën 20 u publikua një deklaratë për shtyp online në faqen e Prokurorisë.

  Gjatë hetimit të rastit, Prokuroria ka vendosur që asnjë nga mediat audiovizive/mediat e shkruara/portalet online apo ndonjë mjet tjetër komunikimi të mos publikojë asnjë informacion në lidhje me këtë temë.

  Sipas urdhrit të prokurorëve të shpërndarë edhe nga Policia, Autoriteti i Mediave Audiovizive (AMA) dhe Autoriteti i Komunikimeve Elektronike dhe Postare (AKEP) do të mbledhin të dhëna dhe kushdo që shpallet fajtor do të mbajë përgjegjësi.

  “Në rast të shkeljes së këtij vendimi, Njësia C për Hetimin e Krimit Kibernetik në Policinë e Shtetit do të nisë menjëherë hetimet në kuadër të procedimit penal nr.5430/2022, për përgjegjësinë ligjore të personave përgjegjës”, thotë Prokuroria.

  Në datën 20 shtator, Autoriteti i Mediave Audiovizive lëshon një deklaratë në Facebook ku i bën thirrje mediave audiovizive të mos publikojnë informacione sensitive: “…Duke respektuar standardin e aktivitetit audioviziv të lirë, apo pavarësinë editoriale në hartimin dhe prodhimin e katalogëve të programeve nga subjektet e licencuara. Mediat duhet të tregojnë maturi dhe përgjegjësi profesionale në paraqitjen dhe trajtimin e publikimit të të dhënave që janë marrë në mënyrë të paligjshme nga grupe hakerash iranianë në sistemet kompjuterike të institucioneve publike shqiptare.

  Fakti është se disa nga mediat audiovizive nuk kanë preferuar të publikojnë të dhëna sensitive me elementë të cenimit të sigurisë kombëtare, duke respektuar në këtë mënyrë kërkesat e Kodit të Procedurës Penale të Republikës dhe duke mos rënë pre e synimeve të sulmuesve kibernetikë, ndërkohë që ne bëjmë apelojmë dhe kërkojmë që mediat e tjera të shmangin publikimin e përmbajtjeve që pengojnë dhe dekonspirojnë hetimin e organit të akuzës.” – thuhet në deklaratë.

  Burimet:

  https://www.pp.gov.al/Tirane/Media/Njoftim_i_Prokurorise_Tirane_ne_lidhje_me_hetimet_e_ndermarra_ndaj_sulmit_ne_sistemet_kompjuterike_te_institucioneve_te_Republikes_se_Shqiperise.html

  https://balkaninsight.com/2022/09/20/albanian-journalists-condemn-ban-on-republishing-hacked-state-information/https://www.reporter.al/2022/09/20/urdhri-i-prokurorise-per-te-dhenat-e-hakeruara-ngre-shqetesime-mbi-lirine-e-medias/

  https://fom.coe.int/en/alerte/detail/107638034;globalSearch=false