Rrjeti Safe Journalists i ka dërguar një letër Gjykates se Dibres ku shpreh shqetësimin mbi rastin e gazetarit Sami Curri

  0
  129

  E nderuara zonja Kape,

  Po shkruaj në emër të Rrjetit SafeJournalists, që mbledh më shumë se 8200 anëtarë në Ballkanin Perëndimor, duke përfshirë gazetarë nga Shqipëria, ne veprojmë mbi shkeljen e të drejtave të gazetarëve, duke rrezikuar sigurinë e tyre dhe kufizimin e lirive të medias.

  Rrjeti SafeJournalists është i shqetësuar për pengimin e gazetarit të Reporter.al, Sami Currit, që të bëjë punën e tij i pashqetësuar Reporter.al (botim online i BIRN Albania) ka pasqyruar dosjen e çështjes “184” në Gjykatën e Rrethit të Dibrës lidhur me hetimet për mashtrimin e zgjedhjeve vendore në Dibër në vitin 2016, blerje votash dhe shantazh ndaj votuesve.

  Gazetari vendas Sami Curri i BIRN Albania ka përcjellë seancat e gjyqit që nga fillimi i tyre në shkurt 2021. Megjithatë, në maj 2021 u ngritën shqetësimet se gjykata nuk i lejoi ata të merrnin pjesë në seancë duke përdorur si justifikim COVID19, ndërsa në fakt në Në Shqipëri masat antiCOVID19 ishin mjaft të relaksuara. Gjithashtu, në tetor 2021 ka pasur një seancë tjetër për këtë çështje dhe gazetarët janë lejuar, por në seancën e datës 4 prill 2022, gjyqtari ka udhëzuar reporterin e BIRN se si të raportojë rastin dhe i pandehuri ka kërkuar që gazetari të shkarkohet nga puna pa dëgjim publik.

  Kjo ishte një çështje e madhe gjyqësore politike për mashtrimin e zgjedhjeve në Shqipëri dhe po shtyhet dhe zvarritet pa marrë një vendim dhe në të njëjtën kohë duke frikësuar gazetarët.

  Rrjeti i SafeJournalists duhet të shprehë shqetësimin e tij për këtë rast. Duke pasur parasysh rëndësinë e këtij rasti për proceset zgjedhore në Shqipëri dhe rëndësinë politike që ka në procesin e përgjithshëm demokratik, garantimi i transparencës së plotë është parësor si dhe respekti i gazetarëve që mbulojnë çështjen. Frikësimet apo çdo lloj presioni nuk mund të normalizohen.

  Kërkojmë nga Gjykata e Rrethit Dibër që t’u mundësojë gazetarëve të bëjnë punën e tyre të pashqetësuar, pa presion dhe të informojë publikun për procedura të rëndësishme si kjo. Është detyrë e gazetarit të raportojë për çështje me rëndësi publike dhe është detyrë e gjykatës që ta mundësojë këtë.

  Çdo sulm ndaj gazetarëve është sulm ndaj interesit publik, demokracisë dhe të drejtave të të gjithë qytetarëve.

  Mezi presim të dëgjojmë nga ju.

  Shoqata e Gazetarëve të BH
  Sindikata e Mediave të Malit të Zi
  Shoqata e Gazetarëve Kroatë
  Asociacioni i Gazetarëve të Kosovës
  Shoqata e Gazetarëve të Maqedonisë
  Shoqata e Gazetarëve të Pavarur të Serbisë