„SafeJournalists“: Косовскиот новинар Сила, нападнат сред бел ден

  0
  210

  Косовскиот новинар Валон Сила бил нападнат од човек кој го замолил повеќе да не го прикажува на ТВ. Инцидентот, навидум предизвикан од критичките ставови на Сила кон косовската дијаспора, беше снимен од граѓани кои беа сведоци на настанот.

  Осомничениот се пријавил во полиција и се води истрага.

  На 22 декември, додека си шетал во Приштина, Валон Сила, новинар на интернет порталот „Газета Метро“, му пришле тројца непознати мажи. Еден од нив го прашал „Дали си ти Валон Сила?“.  Со цел да се избегнат проблеми, Сила негирал и продолжил да си оди. Човекот потоа го зграпчил и му рекол: „Дали можеш никогаш повеќе да не се појавуваш на ТВ? Или никогаш повеќе да не говориш јавно?” и физички го нападнале Сила, додека другите двајца кои биле со напаѓачот ја набудувале ситуацијата. Нападот траел околу 30 секунди, а бил снимен од околните граѓани. Сила успеал да се извлече и да повика полиција. Врз основа на добиените информации од полицијата, осомничениот пријавил во полиција придружуван од адвокат, било земено изјава и ставен под 48-часовен притвор.

  Откако Сила беше информиран за идентитетот на осомничениот, сфатил дека лицето, кое живее во странство, е во врска со некој што претходно коментирал на неговите објави на социјалната мрежа Фејсбук.

  „Мислам дека нападот се случи поради дебатата што отсекогаш сакав да ја започнам – за насилното општество, кое не прифаќа критики или поинакво мислење.” – изјави Сила, кој е познат по своите критички ставови кон дијаспората.

  Здружението на новинари на Косово (АЈК), член на мрежата на „SafeJournalists”, го осуди нападот и побара итна и сериозна реакција од властите.

  „SafeJournalists“ мрежата, која претставува повеќе од 8.200 професионалци во медиумите од Западен Балкан, ја споделува загриженоста на своите членки. Фактот што осомничениот пријавил во полиција е охрабрувачки. Сепак, има новинари на Косово на кои им се заканувале и напаѓале, а чии случаи сè уште траат во судскиот систем.

  Предупредуваме дека без доследна судска пракса што би ги спречила идните напади, не може да има напредок во областа на безбедноста на новинарите, слободата на изразување и слободата на медиумите. За тоа е потребна одговорност на полицијата, обвинителот и судовите.

  Мрежата на „SafeJournalists“ ќе ги информира релевантните национални и меѓународни чинители за овој случај.

   

  Секој напад врз новинари е напад врз јавниот интерес, демократијата и правата на сите граѓани.

   

  Белград – Подгорица – Приштина – Сараево – Скопје – Загреб, 23.12.2020

   

  Здружение на новинари на Косово

  Здружение на новинари на Македонија

  Здружение на новинари на БХ

  Здружение на хрватски новинари

  Здружение на независни новинари на Србија

  Синдикат на медиуми на Црна Гора