SafeJournalists: Sjellja e papranueshme e policisë ndaj gazetarëve në Bosnje dhe Hercegovinë

  0
  47

  Nikola Moraca, gazetar i gazetës EuroBlic dhe i portalit SrpskaInfo, është marrë në pyetje nga policia dhe është kërkuar të zbulojë burimin e informacionit në kundërshtim me dispozitat ligjore dhe standardet ndërkombëtare për mbrojtjen e lirisë dhe shprehjes së mediave.

  Gazetari është marrë në pyetje në Komisariatin e Banja Lukës për shkrimin e tij për përdhunimin e një 18-vjeçareje, për të cilin dyshohet një person. Inspektorët e policisë në detyrë, në prani të prokurorit i kërkuan gazetarit të zbulonte se kush i kishte dhënë informacione për personin e dyshuar për përdhunim. Ndonëse nuk kishin urdhër gjyqësor, inspektorët i konfiskuan celularin dhe duke shfrytëzuar pozicionin e tyre, inspektorët dhe prokurori, duke theksuar se do të ndalohej për të paktën pesë orë nga policia, përfituan nga situata e pafavorshme. në të cilin u gjend gazetari, i cili në fund firmosi se e dorëzoi “vullnetarisht” telefonin e tij në polici.

  Borka Rudic, sekretar i përgjithshëm i gazetarëve të BH, thotë se gjithçka që lidhet me këtë rast është problematike juridikisht dhe procedurale. “Ky është një shembull flagrant i presionit institucional ndaj një gazetari, si dhe një kërcënim i palejueshëm dhe joproporcional i të drejtës së tij për lirinë e shprehjes dhe informimit të publikut për rastin e përdhunimit të një vajze tetëmbëdhjetëvjeçare. Kjo është arsyeja pse ne do të lançojmë sistemin ligjor të Linjës së Ndihmës së Mediave të Lira dhe do të shqyrtojmë dhe analizojmë veprimet e policisë dhe prokurorisë në Banja Luka për të paraqitur një kallëzim penal”, tha Rudiç. Ajo shtoi se është e inkurajuar nga solidariteti i të gjithë gazetarëve në BiH dhe mbështetja e pandarë për gazetarin Nikola Moraca, por se tani duhet të këmbëngulim në kërkimin e përgjigjeve nga institucionet kompetente në Republika Srpska për shkeljen brutale të lirisë së medias.

  Rrjeti SafeJournalists, që përfaqëson më shumë se 8,200 profesionistë të medias në Ballkanin Perëndimor, dënon veprimet e policisë dhe prokurorisë kompetente ndaj gazetarit Moraca, duke përdorur forcën institucionale në kundërshtim me Kushtetutën dhe legjislacionin penal të Republikës Srpska, të cilat mbrojnë lirinë e shprehjes dhe të drejtën e gazetarëve për të mbrojtur burimet e informacionit. Rrjeti beson se kjo është një tjetër përpjekje për të mbytur lirinë e medias në Republikën Srpska.

  Rrjeti SafeJournalists kërkon ndërprerjen e kësaj dhune ligjore dhe institucionale ndaj gazetarit. Gjithashtu, Rrjeti u bën thirrje autoriteteve kompetente që të shqyrtojnë sjelljen e personave përgjegjës të Drejtorisë së Policisë së Banja Lukës dhe Prokurorisë Publike të Qarkut për të mbrojtur gazetarët dhe lirinë e medias.

   

  Rrjeti SafeJournalists do të informojë të gjithë aktorët përkatës kombëtarë dhe ndërkombëtarë për rastin më të fundit.

  Çdo sulm ndaj gazetarëve është sulm ndaj interesit publik, demokracisë dhe të drejtave të të gjithë qytetarëve.

  Beograd – Podgoricë – Prishtinë – Sarajevë – Shkup – Zagreb, 27.2.2023

   

  Asociacioni i Gazetarëve të Kosovës

  Shoqata e Gazetarëve të Maqedonisë

  Shoqata e Gazetarëve të BH

  Shoqata e Gazetarëve Kroatë

  Shoqata e Pavarur e Gazetarëve të Serbisë

  Sindikata e Mediave të Malit të Zi