ЗНМ бара итна истрага за нападот врз Божиновски

  0
  162
  Земјата MK
  Име и презиме Зоран Божиновски
  Пол Mашки
  Датум 26/10/2022
  Градот Битола
  Вид на напад Актуелни напади врз новинарите
  Од кого Од страна на граѓанин
  Сторителот / осомничениот непознат сторител
  Тип на медиум Онлајн
  Име на медиумот Буревесник
  Извор https://a1on.mk/macedonia/pretepan-sopstvenikot-na-burevesnik-zoran-bozhinovski/
  Дали здружението на новинари било информирано? Да
  Каква беше реакцијата на новинарското здружение? Јавно соопштение
  Дали нападот е пријавен во полиција/власти? Случајот беше пријавен во полиција Случајот беше пријавен во Јавното обвинителство

  Здружението на новинарите на Македонија и Советот за етика во медиумите на Македонија бараат итна реакција од Министерството за внатрешни работи да спроведе брза и ефикасна истрага во интерес на пронаоѓање и санкционирање на напаѓачот врз сопственикот нa порталот “Буревесник” Зоран Божиновски.

  Според објавите во медиумите, нападот се случил вчера вечер во Битола, пред неговата куќа и нанесени му се тешки телесни повреди од страна на две маскирани лица. Случајот е веќе пријавен во полиција.

  Го осудуваме секој облик на физичко насилство и потенцираме дека физичкиот напад претставува кривично дело.

  Апелираме МВР и ОЈО, итно да ги истражат и процесираат ваквите напади со цел да ги казнат оние кои го прекршуваат законот, но и да превенираат евентуални вакви кривични дела во иднина.