SafeJournalists: Sjellja e papranueshme e policisë ndaj gazetarëve në Bosnjë dhe Hercegovinë

  0
  136
  photo: canva

  Nikola Moraca, një gazetar i gazetës Euroblic dhe Portali Srpskainfo, u mor në pyetje nga policia dhe u kërkua të zbulojë burimin e informacionit në kundërshtim me dispozitat ligjore dhe standardet ndërkombëtare për mbrojtjen e lirisë dhe shprehjes së mediave.

  Gazetari u mor në pyetje në stacionin e policisë Banja Luka për shkak të artikullit të tij për përdhunimin e një vajze tetëmbëdhjetë vjeç, për të cilën dyshohet një person. Inspektorët e policisë në detyrë, në prani të prokurorit, i kërkuan gazetarit të zbulonte se kush i dha informacione për personin e dyshuar për përdhunim. Megjithëse ata nuk kishin një urdhër gjyqësor juridik, inspektorët konfiskuan telefonin e tij celular dhe duke përdorur pozicionin e tyre, inspektorët dhe prokurori, duke theksuar se ai do të ndalohej për të paktën pesë orë nga policia, shfrytëzuan situatën e pafavorshme në të cilën gazetari e gjeti veten, i cili në fund nënshkroi se ai “vullnetarisht” i dorëzon telefonin e tij në polici.

  Borka Rudic, Sekretari i Përgjithshëm i Gazetarëve të BH, thotë se gjithçka që lidhet me këtë rast është problematike ligjërisht dhe nga pikepamja procedurale. “Ky është një shembull i egër i presionit institucional ndaj një gazetari, si dhe një kërcënim i palejueshëm dhe disproporcional për të drejtën e tij për lirinë e shprehjes dhe duke informuar publikun për rastin e përdhunimit të një vajze tetëmbëdhjetë vjeçare. Kjo është arsyeja pse ne do të fillojmë sistemin juridik të ndihmës për mediat falas, dhe do të rishikojmë dhe analizojmë veprimet nga policia dhe prokuroria në Banja Luka në mënyrë që të paraqesim një ankesë penale, “tha Rudic. Ajo shtoi se inkurajohet nga solidariteti i të gjithë gazetarëve në BiH dhe mbështetja e pandarë për gazetarin Nikola Moraca, por që tani ne duhet të këmbejmë në kërkimin e përgjigjeve nga institucionet kompetente në Republika Srpska për shkeljen brutale të lirisë së mediave.

  Rrjeti i SafeJourneterists, që përfaqëson më shumë se 8.200 profesionistë të mediave në Ballkanin Perëndimor, dënon veprimet e policisë dhe zyrën e prokurorit kompetent ndaj gazetarit Moraca, duke përdorur forcën institucionale në kundërshtim me kushtetutën dhe legjislacionin kriminal të Republikës së Srpska, të cilat mbrojnë lirinë e Shprehja dhe e drejta e gazetarëve për të mbrojtur burimet e informacionit. Rrjeti beson se kjo është një përpjekje tjetër për të penguar lirinë e mediave në Republikën e SRPSKA.

  Rrjeti i SafeJournalists kërkon të ndalojë të ndalojë një dhunë të tillë ligjore dhe institucionale ndaj gazetarit. Gjithashtu, rrjeti u bën thirrje autoriteteve kompetente të shqyrtojnë sjelljen e personave përgjegjës të Departamentit të Policisë Banja Luka dhe Zyrës së Prokurorit Publik të Qarkut për të mbrojtur gazetarët dhe lirinë e mediave.

  Rrjeti i SafeJournalists do të informojë të gjithë aktorët përkatës kombëtar dhe ndërkombëtar për rastin e fundit.

  Cdo sulm ndaj gazetarëve është një sulm ndaj interesit publik, demokracisë dhe të drejtave të të gjithë qytetarëve.

  Beograd – Podgorica – Pristina – Sarajevo – Skopje – Zagreb, 27.2.2023

   

  Shoqata e Gazetarëve të Kosovës

  Shoqata e Gazetarëve të Maqedonisë

  Shoqata e Gazetarëve BH

  Shoqata e Gazetarëve Kroate

  Shoqata e Pavarur e Gazetarëve të Serbisë

  Unioni i Sindikatave te Medias të Malit të Zi