RTV Ora konfiskohet për shkak të ligjit Antimafia

0
141
Source/Author: Safe Journalist Albania
Source/Photo: SJ

Më 3 nëntor, Gjykata Speciale për Korrupsionin dhe Krimin e Organizuar, në bazë të “Ligjit Antimafia” vendosiVENDIM Orat’i konfiskojë pjesën më të madhe të pasurisë së Ylli Ndroqit, përfshirë edhe RTV Ora News. Shteti do të zotërojë këto pasuri. Ato u sekuestruan në vitin 2020 dhe 2021 pasi dyshohet se janë produkt i veprimtarisë kriminale. Ndër pasuritë e konfiskuara është 60% e aksioneve të kompanisë “Ora”, e cila përfaqëson televizionin “Ora News” dhe 30% e aksioneve të kompanisë “Channel One” (këtu dhe këtu).

vendimin e shkurtuar të gjykatës thuhet se konfiskimi është kryer në bazë të ligjit të vitit 2009 “Për parandalimin dhe luftimin e krimit të organizuar dhe trafikimit nëpërmjet masave parandaluese ndaj pasurisë”, i njohur ndryshe si ligji “Antimafia”.

Një nga përfaqësuesit ligjorë të Ndroqit, avokati Jordan Daci, e cilësoi vendimin si një goditje për mediat, duke theksuar se gjykata ishte kujdesur që të konfiskonte pjesën më të madhe të aksioneve të “Ora News”, duke çuar në humbjen e kontrollit mbi kanalin televiziv. këtu).

Ndroqi (i njohur për policinë edhe si Xhemal Pasmaçiu) ka qenë i dyshuar për përfshirje në trafikun e drogës, por nuk u akuzua asnjëherë. Prokurorët pretenduan se pronari i saj, Ylli Ndroqi, nuk mund të shpjegonte origjinën legjitime të pjesës më të madhe të pasurisë së tij shumëmilionëshe. Ndroqi nuk kishte komentuar asnjëherë për rastet. Ai këmbëngul se pasuria e tij është e ligjshme. Zyra e Kontrollit të Pasurive të Huaja e Departamentit të Thesarit të SHBA-së, OFAC, e ka akuzuar atë për përdorimin e mediave të dikurshme nën kontrollin e tij dhe të sekuestruara nga shteti në vitin 2020 për të “zhvatur dhe shantazhuar qytetarët shqiptarë nëpërmjet kërkesave për para dhe blerjeve reklamuese në këmbim të ndalimit të publikimit. të historive negative të medias” (këtu).

Ligji antimafia i Shqipërisë i lejon autoritetet të sekuestrojnë prona që nuk mund të shpjegohen se vijnë nga burime legjitime, nëse ka prova të drejtpërdrejta që këto pasuri janë të ardhura të aktiviteteve të paligjshme.

Opozita e ka kritikuar vendimin e gjykatës si një vendim politik kundër lirisë së medias. Brahim Shima, drejtor i përgjithshëm i televizionit, tha se vendimi ishte i motivuar politikisht dhe lidhej me kritikat e televizionit ndaj kryeministrit Edi Rama dhe vuri në dukje konfliktin mes Ndroqit dhe kryebashkiakut të Tiranës, Erjon Veliaj (këtu). Avokati Jordan Daci konfirmoi se do ta apelojnë vendimin.

Oficerët e Byrosë së Komisionit Hetimor, oficerët e Policisë Gjyqësore dhe administratorët shtetërorë të Agjencisë së Pasurive të Sekuestruara dhe të Konfiskuara kanë mbërritur mëngjesin e 4 nëntorit në ambientet e RTV Ora. Ata thanë se puna do të vazhdojë dhe se konfiskimi nuk do të cenonte lirinë e shprehjes. Administratorët filluan një inventar të pajisjeve dhe u kërkuan gazetarëve të vazhdonin punën si zakonisht. Administratori i kompanisë Farudin Arapi tha: “Ky nuk është i formës së prerë. Është ende një vendim i hapur i një gjykate të shkallës së parë. Nuk kemi marrë ende arsyetimin e shkallës së parë të gjykatës. Përfaqësuesit tuaj ligjorë kanë kohë të mjaftueshme për ankimi. Puna nuk do të ndërpritet edhe pasi gjykata të marrë vendim të formës së prerë”.

Por gazetarët shprehën mosbesimin se mund ta ushtrojnë lirisht profesionin e tyre nën konfiskimin shtetëror të stacionit ku punojnë (këtu).

Duke qenë se gjykata ende nuk e ka publikuar të gjithë vendimin, nuk mund të vlerësohet nëse gjykata ka marrë parasysh parimin e proporcionalitetit, duke qenë se prona e konfiskuar është media. Situata është shumë komplekse, e ardhmja e RTV Orës është në pikëpyetje, si dhe pozita e gazetarëve dhe stafit të medias (disa dëshmi këtu). Megjithatë, raportet vendore dhe ndërkombëtare e kanë theksuar si shumë shqetësuese lidhjen ndërmjet medias dhe krimit të organizuar në vitet e fundit.

Links shtese:

https://www.zeriamerikes.com/a/6820617.html

 

https://citizens-channel.com/2022/11/04/konfiskimi-i-rtv-ora-nje-televizion-me-pak-ne-peizazhin-mediatik-shqiptar/

 

https://www.reporter.al/2022/11/03/gjykata-vendos-konfiskimin-e-televizionit-ora-te-ylli-ndroqit/

 

https://balkaninsight.com/2022/11/04/albania-court-confiscates-tv-channel-on-antimafia-law/