Shqipëri: Shkeljet e të dhënave private dhe frikësimi i gazetarëve duhet të hetohen

0
215
Source/Author: https://www.mfrr.eu/albania-private-data-breaches-and-intimidation-of-journalists-must-be-investigated/
Source/Photo: https://www.mfrr.eu/albania-private-data-breaches-and-intimidation-of-journalists-must-be-investigated/


Partnerët e Reagimit të Shpejtë për Lirinë e Medias (MFRR), së bashku me Safe Journalists dhe Reporteret pa Kufinj i kanë shkruar z. Besnik Dervishi, Komisioner për të Drejtën e Informimit dhe Mbrojtjen e të Dhënave Personale të Shqipërisë, duke bërë thirrje për një hetim të shpejtë dhe të plotë mbi një shkelje të fundit të të dhënave private dhe frikësimin e të paktën dy gazetarëve në Shqipëri.

__________

I nderuari z. Besnik Dervishi, Komisioner për të Drejtën e Informimit dhe Mbrojtjen e të Dhënave Personale,

Organizatat e poshtëshënuara të lirisë së medias dhe gazetarëve po shkruajnë për të shprehur shqetësimin tonë serioz lidhur me shkeljet e fundit të të dhënave private dhe frikësimin e të paktën dy gazetarëve në Shqipëri lidhur me raportimin e tyre mbi procesin e verifikimit të kreut tashmë të shkarkuar të Prokurorisë së Tiranës. , Elizabeta Imeraj.

Organizatat tona e nxisin zyrën tuaj të kryejë një hetim të shpejtë dhe të plotë për shkeljen e të dhënave personale – e cila më pas u përdor për të frikësuar dhe për të ushtruar presion ndaj njërit prej gazetarëve – dhe që personat e përfshirë t’u përgjigjen pyetjeve në lidhje me rolin e tyre në atë që duket të jetë frikësimi i koordinuar i shtypit.

Në fund të marsit dhe në fillim të prillit 2022, gazetari shqiptar Isa Myzyraj i Ora News u përball me frikësimin nga individë të shumtë të cilët kërkuan që ai të mos komentonte dhe raportonte mbi procesin e apelimit për vettingun e Imerajt, i cili po kryhej si pjesë e një projekti të reformës në drejtësi. Shqipëria synonte të çrrënjoste gjyqtarët dhe prokurorët e korruptuar.

Presioni nisi pasi Myzyraj postoi në mediat sociale se disa nga mediat online me pronësi jotransparente që kishin publikuar shpifje që sulmonin anëtarët e Operacionit Ndërkombëtar të Monitorimit (IMO) – një organ i mandatuar me kushtetutë, i përbërë nga gjyqtarë dhe prokurorë të huaj që mbikëqyrte procesin e vetingut – kishte lidhje me Imerajn.

Një nga familjarët e Myzyrajt është kontaktuar nga një individ me një marrëveshje që gazetari të mos mbulonte prokuroren. Kjo u pasua nga një telefonatë kërcënuese nga një tjetër individ, i cili tha se do të kishte pasoja për të dhe familjen e tij nëse vazhdonte. Ndërsa vettingu vazhdoi, Myzyraj iu dërgua më pas një mesazh nga një individ tjetër, i cili përmbante një pamje të certifikatës së familjes së tij nga Gjendja Civile – një dokument i disponueshëm vetëm për noterët e regjistruar në Shqipëri. Mesazhet përmbanin kërcënime ndaj gazetarit dhe qartësisht synonin frikësimin e tij.

Në fund të prillit, Edmond Hoxhaj, gazetar në Rrjetin BIRN Albania dhe Reporter.al, i cili gjithashtu kishte mbuluar procesin e vetingut, zbuloi një shkelje të ngjashme të dyshimtë të të dhënave të tij personale në portalin e-Albania. Hoxhaj ka mundur të shohë se një noter i quajtur Agron Bajri, i cili është ish-bashkëshorti i Elizabeta Imerajt, kishte gjeneruar certifikatën e familjes së tyre më 14 prill 2022, pa autorizimin e tyre. Ndryshe nga Myzyraj, Hoxhaj nuk ka marrë kërcënime për raportimin e tij të lidhur me certifikatën.

Në rastin e z. Hoxhaj, duket se ka prova të qarta se noteri, z. Bajri, ka akses në të dhënat e tyre pa lejen e familjes. Si Komisioner për të Drejtën e Aksesit në Informacion dhe Mbrojtjen e të Dhënave Personale, ju bëjmë thirrje që të vërtetoni me vendosmëri faktet në lidhje me këtë rast. Partnerët e MFRR gjithashtu do t’i shkruajnë Agron Bajrit me një kërkesë për të sqaruar rolin e tij në aksesin në certifikatat familjare të z. Myzyraj dhe z. Hoxhaj pa autorizimin e tyre. Ne mirëpresim gjithashtu hetimin e hapur nga Prokuroria e Tiranës.

Në një nivel më të gjerë, organizatat tona dyshojnë se këto dy raste janë të lidhura dhe janë pjesë e të njëjtës fushatë ngacmimi ndaj anëtarëve të IMO-së. Presioni dhe frikësimi i gazetarëve që raportojnë për procesin e vetingut të një prokurori – një çështje e qartë me interes publik – janë të papranueshme dhe synojnë qartësisht të frustrojnë transparencën dhe zbatimin shumë të nevojshëm të reformës në drejtësi. Këto raste tregojnë gjithashtu një çështje më të gjerë të kërcënimeve ndaj sigurisë së gazetarëve që hetojnë lidhjen midis autoriteteve shtetërore dhe korrupsionit.

Nevojiten hetime efektive dhe përgjigje përfundimtare për këto dy raste. Organizatat tona do të vazhdojnë të ndjekin nga afër hetimin tuaj në javët e ardhshme dhe mezi presin të shohin gjetje të plota. Ne do të vazhdojmë gjithashtu të monitorojmë nga afër sfidat më të gjera me të cilat përballet liria e medias dhe kërcënimet ndaj gazetarisë së pavarur, investigative në Shqipëri, e cila ra në vitin 2022 në vendin e 103-të – e fundit në Ballkan – në Indeksin Botëror të Lirisë së Shtypit të RSF-së.

Firmosur nga:

  • ARTICLE 19 Europe
  • European Centre for Press and Media Freedom (ECPMF)
  • Free Press Unlimited (FPU)
  • International Press Institute (IPI)
  • OBC Transeuropa (OBCT)
  • Reporters Without Borders (RSF)
  • Safe Journalists Network