EBU UPOZORAVA: BHRT MOŽDA BROJI POSLJEDNJE DANE!

0
331
Source/Author: BHRT

Sarajevo,10.05.2017.-Zbog toga što još uvijek nije rješen problem stabilnog finansiranja javnih emitera u Bosni i Hercegovini, iz Evropske radiodifuzne unije (EBU) odaslali su novo pismo političarima u Bosni i Hercegovini u kojima ih upozoravaju da BHRT možda broji svoje posljednje dane i da ova kuća mora biti spašena.

Pismo EBU-a, koje je poslano na adrese Parlamenta BiH, Predsjedništva BiH i Vijeća ministara prenosimo u cijelosti:

“European Broadcasting Union (EBU), najutjecajnije udruženje javnih emitera na svijetu, sa brigom prati kako se stanje javnog servisa u Bosni i Hercegovini pogoršava. Svjesni smo da je BHRT došao u fazu da se gašenje te organizacije očekuje u svega nekoliko dana.

BHRT je godinama lišen stabilnog načina finansiranja. Danas ta televizija nije u stanju da isplati plaće svojim uposlenicima, niti da ispuni ugovorne obaveze prema dobavljačima iz oblasti tehnike i programa. Također, televizija nije u stanju da plati svoje račune za struju, pa nacionalna Elektrodistribucija prijeti da će im obustaviti napajanje ovim energentom.

Mi, članovi Izvršnog odbora EBU-a, pozivamo vas da što je moguće prije iskoristite svoja ovlaštenja i utjecaj kako bi osigurali kontinuitet BHRT-a kao nacionalnog javnog emitera, te da što prije pokrenete ospežnu reformu u oblasti medija u Bosni i Hercegovini koji bi osigurali stabilnu budućnost za javne emitere.

Postojanje javnih medija i njihova nezavisnost od vlasti nalaze se u srcu demokratskih društava. Posebno u vašoj zemlji, koja je takve historijske i strateške važnosti, uloga medija nije samo da informiraju, nego da doprinesu jedinstvu zemlje reflektirajući kulturne razlike.

Razumijemo i vaše težnje da postanete dio EU. Napominjemo da je Ugovor o EU, kroz takozvani Amsterdamski protokol, prepoznaje javni servis kao bitni dio svake zemlje članice.

EBU i članice stoje na raspolaganju za svaku vrstu savjeta, asistencije i ekspertne pomoći kada je riječ o zakonima iz oblasti medija, uključujući i javnu debatu. Postojeći sistem treba reformirati kako bi se javni servis sačuvao u evropskim okvirima.

EBU delegacija je spremna doputovati u Sarajevo kako bi istražila rješenja za ovu tešku situaciju, poručuju na kraju obraćanja iz EBU-a koga su potpisali čelni ljudi evropskih javnih emitera.