Nasilje nad novinarkama u svijetu u porastuKoalicija za žene u novinarstvu zabilježila je najmanje 81 slučaj prijetnji i nasilja nad novinarkama širom svijeta tokom mjeseca avgusta.

Od hapšenja i pritvora, do fizičkih napada i uznemiravanja putem interneta, različite vrste incidenata koji su registrovani u prošlom mjesecu čine približno 20,7% slučajeva ukupno dokumentiranih tokom ove godine. Zabilježeno je najmanje 26 pritvora novinarki širom svijeta, 14 slučajeva napada i onemogućavanja rada na terenu, a 12 novinarki je ozlijeđeno u eksplozijama u Bejrutu. Registrovana su i četiri slučaja uznemiravanja preko interneta, kao i četiri slučaja novinarki kojima je prijećeno nasiljem.

Protiv pet novinarki podignute su pravne prijave, a trima novinarkama su oduzete akreditacije u Bjelorusiji. U avgustu su također zabilježena tri slučaja seksualnog uznemiravanja, tri slučaja diskriminacije i uznemiravanja na rasnoj osnovi, dvije novinarkesu uhapšene i dvije fizički napadnute.

Među zemljama gdje je sigurnost novinarki trenutno najugroženija su Bjelorusija, Liban i Pakistan. Samo u Bjelorusiji identificirana su 33 slučaja različitih oblika kršenja prava novinarki.

Širi izvještaj možete pročitati OVDJE.


BHN , Sarajevo, 07/09/2020