Evropska federacija novinara o slučaju Ćuruvija: Šokantno uklanjanje pravde

0
453
Source/Author: Milan Nešić / Glas Amerike

BEOGRAD, 098.09.2020. – Šokantan je način na koji je pravda uklonjena ili odložena u ovom slučaju”, reakcija je Mogensa Blihera Bjeregarda (Mogens Blicher Bjerregard) predsednika Evropske federacije novinara, povodom ukidanja prvostepene presude za ubistvo Slavka Ćuruvije i vraćanja tog procesa na početak.

“Naše kolege u Srbiji decenijama se bore protiv nekažnjivosti. Kada su počinioci i dalje na slobodi – bezbednost novinara i sloboda medija je u opasnosti. Mora se istaći da ućutkivanje novinara ne sme proteći bez posledica. Ovaj slučaj već predugo traje”, ukazao je Bjeregard u pisanoj izjavi za Glas Amerike.

Prethodno je u svojoj reakciji nevladina organizacija Reporteri bez granica upozorila da neefikasnost države u zadovoljavanju pravde podstiče počinioce takvih zločina.

Pavol Salaj, predstavnik te organizacije za Evropsku uniju i Zapadni Balkan, istakao je u pisanoj izjavi za Glas Amerike podvukao da odluka Apelacionog suda u Beogradu predstavlja značajnu prepreku za slobodu medija u Srbiji.

“Duboko je zabrinjavajuće što 21 godina od ubistva nije bila dovoljna da Srbija osudi ubice novinara i tako započne borbu protiv nekažnjivosti zločina počinjenih nad novinarima. Štaviše, poništavanje presude izlaže srpske novinare, koji su izloženi redovnim fizičkim napadima, novim neizvesnostima”, rekao je Pavol Salaj za Glas Amerike.

Odluka o ukidanju prvostepene presude za ubistvo Slavka Ćuruvije, novinara i vlasnika listova “Dnevni telegraf” i “Nedeljni telegraf” i “Evropljanin” naložio da se suđenje ponovi, objavljeno je na sajtu Apelacionog suda u Beogradu.

Za učešće u ubistvu Ćuruvije, na ukupno 100 godina zatvora, aprila 2019. (čak dvadeset godina nakon Ćuruvijinog ubistva) bili su osuđeni tadašnji šef Resora državne bezbednosti Radomir Marković, tadašnji šef beogradskog centra DB Milan Radonjić, kao i pripadnik rezervnog sastava DB Miroslav Kurak i operativac DB-a Ratko Romić.

U obrazloženju odluke Apelacioni sud ukazuje da se prvostepena prestupa pobija zbog bitne povrede odredaba krivičnog postupka.

“Naime, uvođenjem NN lica u izreku presude, a koje je, prema utvrđenju prvostepenog suda, učestvovalo u radnji izvršenja krivičnog dela zajedno sa okrivljenima i to kao neposredni izvršilac i dodavanjem novih radnji okrivljenima Radonjiću, Kuraku i Romiću, prvostepeni sud je, kada je reč o načinu izvršenja krivičnog dela, značajno izmenio činjenično stanje koje je po sopstvenoj oceni utvrdio, u odnosu na činjenično stanje opisano u optužnici.

Pri tome se u žalbenoj presudi ne navodi nijedan dokaz na osnovu kog bi prvostepeni sud utvrdio sa nesumnjivom izvesnošću prisustvo još jednog lica na licu mesta i to neposrednog izvršioca, niti na osnovu kojih dokaza je utvrdio da je NN lice postiglo dogovor o lišenju života oštećenog, a na šta se osnovano ukazuje žalbom Tužilaštva za organizovani kriminal, zbog čega se u žalbenom postupku, u tom delu, ne može ispitati pravilnost zaključivanja prvostepenog suda”, navedeno je, između ostalog, u obrazloženju odluke o ukidanju prvostepene presude na sajtu Apelacionog suda.

Advokat Ružić: Očekujem otklanjanje nedostataka i osuđujuću presudu

Slobodan Ružić, punomoćnik porodice Slavka Ćuruvije, izjavio je da je očekivao da će Apelacioni sud potvrditi prvostepenu osuđujuću presudu.

Ukazao je da se nada da će veće Specijanog suda, pred kojim je vođen postupak, otkloniti nedostatke na koje je ukazao Apelacioni sud i donetni presudu istovetnu prvostepenoj.

„Očekujem da ponovljeni postupak neće dugo trajati i očekujem da će opet biti doneta osuđujuća presuda“, rekao je Ružić agenciji Beta.

Prema njegovim rečima, glavni problem postupka je vreme koje je prošlo od ubistva Slavka Ćuruvije, a to se sada, kako ukazije, još prolonigira.

Ružić objašnjava da ponovljeni postupak ne bi trebalo dugo da traje.

“Verovatno će biti zakazan jedan ili dva pretresa, nakon čega će sud opet donetu odluku na koju postoji pravo žalbe”, rekao je Ružić – dodavši da bi nova presuda mogla biti doneta, kako procenjuje, najranije krajem sledeće godine.

Veran Matić: Nadziraćemo proces zbog mogućih opstukcija

Veran Matić, predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara čiji je osnivač Vlada Srbije, u pisanoj reakciji za Glas Amerike ukazao je da komisija koju predvodi još nema uvid u tekst obrazloženja Apelacionog suda.

Razočarani smo činjenicom da Apelaciono veće nije otvorilo pretres po onim pitanjima koja smatra spornim i, tek nakon razmatranja dokaza, donelo presudu. Pošto nemamo uvid u sve razloge zbog kojih je doneta ovakva odluka, to jest ,čija žalba je usvojena, ne znamo ni kako će izgledati ponovoljeno suđenje. Odnosno da li će se glavni pretres ponoviti samo po pitanju izvršioca, odnosno uvođenja NN lica, što bi značilo da ne mora da se ponavlja celo suđenje, ili je reč o još nekim aspektima koji moraju biti obuhvaćeni ponovnim suđenjem”, rekao je Matić za Glas Amerike.

Matić je ukazao da komisija koju predvodi očekuje da sud bude mnogo efikasniji nego što je to bio do donošenja prvostepene presude.

Nadziraćemo proces kako bi mogli da izvestimo o svakoj mogućoj opstrukciji, kojih je bilo puno u istrazi, a potom i za vreme samog prvostepenog procesa”, zaključio je Matić.

Slavko Ćuruvija, novinar, osnivač i izdavač listova “Nedeljni telegraf” i “Dnevni telegraf” i “Evropljanin”, ubijen je 11. aprila 1999. godine u Beogradu ispred ulaza u svoj stan, tokom NATO intervencije u Srbiji sukoba sa vlašću Slobodana Miloševića zbog neslaganja o izveštavanju o ratu na Kosovu.