Home Blog

U mbajt ceremonia e certifikimit për “Akademinë në fushën e raportimit për Ballafaqimin me të Kaluarën (BmK) dhe Raportimin e Sensibilizuar për Konflikt”

0

U mbajt ceremonia e certifikimit të 15 gazetarëve pjesëmarrës në “Akademinë në fushën e raportimit për Ballafaqimin me të Kaluarën (BmK), dhe Raportimin e Sensibilizuar për Konflikt”.

Përtej ndarjes së certifikatave, gjatë kësaj ceremonie u mbajt edhe një panel diskutimi, i moderuar nga Getoarbë Mulliqi – Drejtore Ekzekutive e AGK-së, dhe i përbërë nga Vjollca Hajrullahu Islami – Menaxhere e projekteve tek forumZFD, Besian Beha – gazetar, dhe Feride Zeynullah – gazetare.

Gjatë këtij paneli u diskutua për rëndësinë e trajnimeve në fushën e raportimit për Ballafaqimin me të Kaluarën (BmK), dhe Raportimin e Sensibilizuar për Konflikt, si dhe rolin e medias dhe gazetarisë ne këto fusha. Gjithashtu, u diskutua se si gazetarët mund të kontribuojnë në një diskurs publik më të informuar, empatik dhe të orientuar drejt paqes.

Gjatë ngjarjes së certifikimit u nënshkruan edhe Memorandumet e Mirëkuptimit me mediet lokale, përmes të cilave gazetarët pjesëmarrës të akademisë patën mundësi që të prodhojnë artikuj në fushën për ballafaqimin me të kaluarën.

Akademia në fushën e raportimit për Ballafaqimin me të Kaluarën (BmK), dhe Raportimin e Sensibilizuar për Konflikt filloi në mars të këtij viti në bashkëpunim me forumZFD- Programi në Kosovë, ku u ofruan një sëre trajnimesh lidhur raportimin për ballafaqimin me të kaluarën, raportimin e sensibilizuar për konflikt, lajmet e rrejshme në ballafaqimin me të kaluarën dhe roli i medias në procesin e pajtimit.

Synimi i të gjitha këtyre trajnimeve ishte pajisja e pjesëmarrësve me aftësitë dhe njohuritë e nevojshme për të naviguar në mënyrë efektive në raportimin mbi gazetarinë e sensibilizuar për konflikte dhe trajtimin e ndjeshëm të ngjarjeve të së kaluarës.

Gazetarë e studentë të gazetarisë u trajnuan për raportimin e përgjegjshëm dhe etik për komunitetet

0

Asociacioni i Gazetarëve të Kosovës në koordinimin e Terre des hommes – Kosovo, e ka nisur serinë e trajnimeve për antigjipsizmin në Kosovë – raportimi i përgjegjshëm dhe etik për komunitetet rom, ashkali dhe egjiptian, për këtë vit.

Trembëdhjetë gazetarë e studentë të gazetarisë, nën mentorimin e trajnerit, Lendrit Qeli, këtë fundjavë ndjekën trajnimin e organizuar nga AGK-ja dhe Terre des hommes – Kosovo.

Pjesëmarrësit, fillimisht u njoftuan me kontekstin historik e social të komuniteteve rom, ashkali dhe egjiptian në Kosovë, të kuptuarit e antigjipsizmit, mediet sociale dhe rrjedhjen e racizmit, pesha e gjuhës së përdorur e të tjera.

Gjatë trajnimit, gazetarët punuan në grupe me shembuj konkret të raportimeve nga mediet qendrore në vend, duke praktikuar kështu njohuritë e fituara gjatë trajnimit.

Ky trajnim u organizua si pjesë e projektit “Drejtësia Sociale për Romët, Ashkalitë dhe Egjiptianët”, financuar nga Agjencia Zvicerane për Zhvillim dhe Bashkëpunim (SDC), implementuar nga organizatat partnere Terre des hommes, Zëri i Romëve, Ashkalinjve dhe Egjiptianëve dhe HEKS/EPER.

Gazetarja Ardiana Thaçi Mehmeti, cak i sulmeve në grupin Albkings

0
Asociacioni i Gazetarëve të Kosovës me shqetësim të thellë po i përcjellë raportimet e Kiks Kosova për shpërndarjen e numrit personal të gazetares, Ardiana Thaçi Mehmeti, në grupin Albkings.
Në emisionin e fundit të Kiks Kosova, i cili i është dedikuar ekskluzivisht shqetësimit të vazhdueshëm që i është bërë gazetares Thaçi Mehmeti nga dhjetëra burra që janë pjesë e këtij grupi, bëhet e ditur se numri i është shpërndarë qëllimisht në shenjë hakmarrjeje për raportimet e mëparshme të saja lidhur me Albkings.
Gazetarja ka pranuar telefonata e mesazhe të shumta nga pjesëtarë të atij grupi, jo vetëm në numrin personal, por edhe në llogaritë e saja në rrjetet sociale.
Publikimi i numrit personal të gazetares Thaçi Mehmeti në shenjë hakmarrjeje nga Albkings, jo vetëm që e rrezikon sigurinë e saj personale, por edhe shërben si tentim për ta frikësuar dhe heshtur atë.
Asociacioni i Gazetarëve të Kosovës e dënon shpërndarjen e numrit, si dhe mesazhet e telefonatat denigruese që ka pranuar ditëve të fundit gazetarja Thaçi Mehmeti, me qëllim të dëmtimit të reputacionit të saj.
AGK-ja, i bën thirrje Policisë së Kosovës dhe Prokurorisë, që urgjentisht të ndërmarrin hapat e nevojshëm lidhur me rastin e paraqitur nga kolegia Thaçi Mehmeti, në mënyrë që personi/at që e kanë shpërndarë numrin, dhe ata të cilët e kanë kontaktuar atë, të përballen me ligjin.

Deputeti Basha synon disiplinimin e AGK-së dhe RTK-së nga shteti

0

Deputeti i Lëvizjes Vetëvendosje, Dimal Basha ka vazhduar edhe këtë fundjavë me gjuhën nxitëse si ndaj AGK-së, ashtu edhe ndaj RTK-së.

Në reagimin e ri pas intimidimit që bëri ndaj gazetares së RTK-së, Basha, e tregon hapur tendencën për të kontrolluar përmbajtjen editoriale të Transmetuesit Publik, duke ndërhyrë në atë se çka konsiderohet prioritet për t’u trajtuar dhe për t’u raportuar. Ngjashëm vepron edhe me AGK-në, kur provon të tregojë se çfarë duhet të bëjë dhe si duhet të sillet e të veprojë.

AGK-ja, e ka për mision primar mbrojtjen e të drejtave dhe lirive të gazetarëve, dhe reagon kur këto të drejta e liri, cenohen e shkelen. Teksa, lidhur me shkeljet e mundshme të Kodit të Etikës, çdo qytetar i Republikës së Kosovës, duke përfshirë deputetët, mund t‘i drejtojnë ato tek organi vetërregullues KMShK për mediet online, dhe tek KPM për televizione dhe radio.

AGK-ja, e fton sërish z.Basha që të përmbahet nga seria e sulmeve, si ndaj AGK-së, ashtu edhe ndaj medieve, duke e përfshirë Transmetuesin Publik, RTK.

Aludimi i serishëm i z. Basha se si AGK ashtu edhe RTK u shërbejnë interesave të presidentit serb, Aleksandar Vuciq, është krejtësisht i pabazuar e i papranueshëm, por mbi të gjitha shumë i rrezikshëm. Gjuha e tillë, e vazhdueshme sikur kjo e z.Basha dhe eksponentëve të tjerë të partisë në pushtet, kanë kontribuar që Kosova të bie kaq shumë në nivelin e respektimit të lirisë së medies, sikurse e ka konstatuar raporti i fundit i Reporterëve pa Kufij.

AGK-ja dënon intimidimin publik të deputetit, Dimal Basha ndaj gazetares së RTK-së, Blerta Foniqi Kabashi

0

Në ditën kur raporti i Reporterëve Pa Kufij, e ka nxjerrë Kosovën në pozicionin më të keq në një dekadë sa i përket lirisë së medies, partia politike në pushtet, Lëvizja Vetëvendosje i ka dëshmuar në praktikë gjetjet shqetësuese të këtij raporti.

Deputeti Dimal Basha e ka krahasuar Transmetuesin Publik, RTK me televizionin shtetëror serb, RTS kur është pyetur nga gazetarja Blerta Foniqi Kabashi për kushtin e Asociacionit për anëtarësim e Kosovës, në Këshillin e Evropës.

Për besë unë e shoh qysh e shoh secili shqiptar. Në RTS-in e Serbisë ata mujnë me pas shqetësim kryesor Asociacionin . Në RTK-në e Kosovës nuk duhet me kane veç Asociacioni…A ta shpjegova që ka marrëveshje Kosova? Pse po e bën temë a duhet me ba Asociacionin a jo? Na e dimë çka është tema kryesore”, ka thënë Basha.

AGK-ja, e përgëzon kolegen Foniqi Kabashi për profesionalizimin e treguar në intervistën me deputetin Basha përkundër sjellës së papërshtatshme të deputetit.

Basha në këtë intervistë e ka sulmuar edhe Asociacionin e Gazetarëve të Kosovës për punën që e bën në mbrojtje të gazetarëve dhe medieve.

AGK-ja dhe Misioni i OSBE-së në Kosovë shënojnë Ditën Botërore të Lirisë së Shtypit, shqetësim për përkeqësimin drastik të gjendjes

0

Asociacioni i Gazetarëve të Kosovës, sot, e ka shënuar Ditën Botërore të Lirisë së Shtypit në bashkëpunim me partnerin shumëvjeçar, Misionin e OSBE-së në Kosovë.

Konferenca filloi me fjalën hyrëse të Kryetarit të AGK-së, Xhemajl Rexha, i cili citoi Indeksin e Lirisë së Reporters sans frontières / Reporters Without Borders / RSF.

“Si rrallë ndonjëherë mëngjesi ka nisur me një raport të Indeksit të Reporterëve Pa Kufij, që në vitet e fundit Kosova shënon regresin më të madh, 19 vende më poshtë sesa vitin e kaluar kur renditej në pozitën e 56-të.Kjo renditje mund të mos jetë befasi për komunitetin e gazetarëve dhe medieve në Kosovë për shkak të asaj se çka kemi përjetuar në vitin e fundit, por duhet të jetë alarm për ata që kanë ndikuar në këtë rënie…dhe këtu më së shumti e kam fjalën për institucionet e Kosovës, Qeverinë e Kosovës”, tha Rexha.

Të pranishmëve iu adresua edhe Ambasadori Michael Davenport – Shefi i Misionit të OSBE-së në Kosovë, i cili tha se OSBE do t’i mbështesë gazetarët që të kryejnë punën e tyre.

“Sot është dita për ta festuar rolin vital të mediave në cilëndo demokraci, për ta informuar publikun dhe për t’i mbajtur autoritet përgjegjëse…Po ashtu, nuk është keq që të kujtojmë sot, që gazetarë duhet të ndjehen në gjendje të mirë dhe të fortë, për ta bërë punën e tyre, ata duhet së pari të ndjehen të sigurtë dhe të lirë, dhe të mos kenë frikë nga kërcënimet dhe shantazhimet… Siç tha edhe Xhemajli, raporti i Reporterëve pa Kufij e ka vendosur Kosovën në vendin e 75-të, i cili ka shënuar një rënie nga vendi 56 që ishte vitin e kaluar, dhe nuk ka nuk ka dyshim që në 12 muajt e fundit kemi pasur rritje të dhunës drejt gazetarëve.”, tha ai.

Konferenca vazhdoi me diskutimin për Sfidat e ruajtjes së standardeve profesionale dhe Kodit të Etikës gjatë raportimit, me panelistë: Imer Mushkolaj – Drejtor Ekzekutiv në Këshillin e Medieve të Shkruara të Kosovës, Jeton Mehmeti – Kryetar i Bordit të Komisionit të Pavarur të Medieve, Fatmir Menekshe – Drejtor Ekzekutiv i Radio Romano Avazo dhe Gentiana Hasani – Gazetare në IndeksOnline.

Në këtë panel u diskutua për disa nga sfidat që gazetarët përballen përgjatë raportimit nga terrene të ndryshme, si i qasen Këshilli i Mediave të Shkruara të Kosovës – Press Council of Kosovo dhe Komisioni i Pavarur i Mediave – KPM, ankesave drejt shkeljeve të mundshme gjatë raportimit të gazetarëve dhe medieve, si dhe mënyrat e praktikat më të mira për të përmirësuar raportimin e gazetarëve dhe medieve në të ardhmen.

Asociacioni i Gazetarëve të Kosovës javën e filloi duke e hapur ekspozitën me karikatura në nder të shënimit të Ditës Botërore të Lirisë së Shtypit, në bashkëpunim me Embassy of the Netherlands in Kosovo, në hapësirën e Lapidariumit të National Museum of Kosova – Muzeu Kombëtar i Kosovës.

Kosova shënon regres alarmant për 19 vende në Indeksin e Reporterëve Pa Kufij

0

Publikimi i indeksit vjetor për lirinë e medies nga Reporters sans frontières / Reporters Without Borders / RSF, Reporterët Pa Kufij e rendit Kosovën në vendin e 75 në botë, 19 vende më poshtë sesa vitin e kaluar kur renditej në pozitën e 56.

Organizata më e madhe botërore për lirinë e medies, jep një sërë arsyesh për përkeqësimin e lirisë së medies në vendin tonë.

Edhe pse media me sukses vazhdon t’i mbajë politikanët përgjegjës, gazetarët vazhdojnë të jenë target i sulmeve politike. Rregullatori joefikas i medieve, KPM, po provon të reformojë veten. Televizioni më i madh, Klan Kosova ka qenë subjekt i sulmeve administrative nga qeveria, e cila gjithashtu e ka kërcënuar pavarësinë e transmetuesit publik, RTK me zgjedhjen e një aleati të afërt të partisë në pushtet për drejtor. Mediet në gjuhën serbe, që janë nën presion nga forcat politike serbe, janë ankuar për diskriminim në qasje në informatat publike, sidomos në gjuhën e tyre, që është e drejtë kushtetuese për minoritetet”, thuhet në raport.

Raporti përmend edhe sulmet fizike në kohën e tensioneve mes Kosovës dhe Serbisë, si dhe shtimin e padive SLAPP ndaj gazetarëve.

Edhe pse gazetarët kanë besimin e shoqërisë, mediet e pavarura dhe gazetarët hulumtues janë shpesh cak i fyerjeve dhe lajmeve të rrejshme në medie sociale. Ata akuzohen në mënyrë të padrejtë se janë ‘bashkëpunëtorë të armikut’, retorikë e përdorur nga grupe politike dhe fetare”, përfundon raporti.

Raportin e plotë mund ta lexoni në këtë link: https://rsf.org/en/country-kosovo.

Mbahet diskutimi për avokimin e lirisë së medieve nëpërmjet artit

0

Në kuadër të javës së shënimit të Ditës Botërore të Lirisë së Shtypit, Asociacioni i Gazetarëve të Kosovës në bashkëpunim të ngushtë me Embassy of the Netherlands in Kosovo, mbajtën diskutimin për avokimin e lirisë së medias nëpërmjet artit.

Fjalët hyrëse të këtij diskutimi, i bëri Ambasadorja Holandeze në Kosovë, Carin Lobbezoo, e cila tha se liria e shprehjes online dhe offline është një prioritet i të drejtave të njeriut në Kosovë.

Pjesë e diskutimit të udhëhequr nga Kryetari i Bordit të AGK-së, Xhemajl Rexha, ishin Alban Zeneli – Departamenti i Gazetarisë në Universitetin e Prishtinës, Armend Ajredini – Karikaturist, Meneta Zekaj Nushi – RTK, dhe Gazmend Syla – Klan Kosova.

U diskutua për artin si formë të shprehjes për të komunikuar mesazhe sa i përket përpjekjeve të vazhdueshme të qeverive për të kufizuar lirinë e medies dhe lirinë e shprehjes.

Gjithashtu, një pjesë e diskutimit i është kushtuar sigurisë fizike të gazetarëve, pas sulmeve të vitit të kaluar në veriun e vendit, si edhe sulmeve online nga eksponentë të qeverisë dhe partisë në pushtet kundër gazetarëve dhe medieve.

Misioni i OSBE-së në Kosovë dhe Njësiti Special i Policisë së Kosovës trajnojnë gazetarët e kameramanët rreth situatave kur raportojnë nga terrene me tension

0

Gazetarë dhe kameramanë medieve qendrore e lokale, nga data 24 prill e deri më 30 prill, kanë qenë pjesë e trajnimit për raportimin nga tubimet publike, protestat dhe situatat me rrezikshmëri.

Trajnimi i cili u organizua nga Misioni i OSBE-së në Kosovë dhe Njësiti Special i Policisë së Kosovës – NJSO, me kërkesë të Asociacionit të Gazetarëve të Kosovës, pati për qëllim t’i mësojë gazetarët, kameramanët dhe fotografët si të sillen në rastet kur raportojnë nga protestat dhe krizat, në mënyrë që të qëndrojnë të sigurtë.

Trajnimi përfshiu sesione interaktive dhe shkëmbim të përvojave me trajnerët e Njësisë Speciale të Policisë së Kosovës, duke u fokusuar në përmirësimin e aftësive të pjesëmarrësve për raportimin e sigurt nga protestat dhe situatat me rrezikshmëri.

Përveç trajnerëve të Njësisë Speciale, pjesë e këtij takimi ishte edhe kameramani Sylejman Kllokoqi, i cili ndau me kolegët përvojën e tij dhjetëvjeçare për raportimin nga luftërat dhe konfliktet.

Asociacioni i Gazetarëve të Kosovës falënderon për gatishmërinë Misionin e OSBE-së dhe Policinë e Kosovës që të organizojë një trajnim të tillë, si dhe të gjithë kolegëve që ishin pjesë e tij.