Marković: Disciplinski postupak bio nezakonit, sud propustio da to utvrdi

FOS MEDIA
FOS Media

PODGORICA, 22.11.2020. – Osnovni sud u Nikšiću dobio je odluku da uprava podgoričke televizije Nova M, nije nezakonito najprije pokrenula postupak, a potom i otpustila sportskog novinara Igora Ćulafića. 

Incident se dogodio 2018. godine, pred fudbalski meč Crna Gora – Litvanija, kada je, prema mišljenju uprave, Ćulafič počinio povredu radne discipline tako što je u glavnoj informativnoj emisiji najavio da će on komentarisati utakmicu, iako je, navodno uprava prije toga obavijestila javnost da će angažovati komentatora druge medijske kuće.

Advokat Ćulafića, Dragan Marković navodi da tokom postupka, sudija Osnovnog suda u Nikšiću nije cijenio sve dokaze na pravilan način.

On u žalbi na takvu odluku, kaže da novinar nije bio obaviješten od strane uprave da on neće, kao jedini zaposleni u sportskoj redakciji komentarisati utakmicu, već da je vjerovao da će to biti njegova radna obaveza.

Podgorička televizija, takođe, nije ni mogla da vodi disciplinski postupak, jer za to nije propisala pravila i organ nadležan za vođenje takvog postupka. Dalje, sud zanemaruje da tokom postupka pred poslodavcem nije navedeno koji je to nalog nadređenog novinar odbio da izvrši, što mu se takođe stavlja na teret.

“Prvostepeni sud bio je u obavezi da primijeni Odluku Ustavnog suda od 27.02.2020. godine kojom je ukinut Pravilnik o radu zaposlenih kod tuženog. Naime, prvostepeni sud ne može donijeti svoju odluku a da pri tom zanemari Odluku Ustavnog suda budući da se Pravilnik o radu zaposlenih proglašava neustavnim, a pogotovo što je postupak pred prvostepenim sudom u toku, niti može zasnivati svoju odluku na neustavnom aktu”, navodi se u žalbi.

Takođe, advokat Ćulafića navodi da je tuženi Odlukom o okončanju disciplinskog postupka utvrdio da je tužilac odgovoran za znatno veći broj povreda radnih obaveza nego što je to navedeno u Odluci o pokretanju postupka.

“Samim tim, tužilac nije mogao da pripremi adekvatnu odbranu u tom postupku, jer nije ni znao za koje je sve povrede pokrenut postupak i šta mu se sve stavlja na teret”, navodi se u žalbi.

Opštim kolektivnim ugovorom precizirano je da Odluka o pokretanju postupka mora da sadrži “opis i vremenski okvir povrede radne obaveze”, što, prema odbrani Ćulafića, nije bio slučaj.  Ćulafića dalje tužilac nije pitao da li je član sindikalne organizacije, te nije u postupak uključio sindikat, što je bio u obavezi.

Žalba na odluku Osnovnog suda u Nikšiću uložena je Višem sudu u Podgorici.


SMCG, Podgorica, 22/11/2020