Nakon godinu dana odbačena prijava protiv Anđele ĐikanovićPODGORICA, 12.01.2021. – Godinu dana nakon hapšenja bivše urednice portala Fos media, Anđele Đikanović, Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici odlučilo je da u njenom postupanju nije bilo izazivanja nereda i panike. 

Uprava policije Crne Gore uhapsila je Đikanović 5. januara prošle godine, zbog navodnog izazivanja panike i nereda objavljivanjem teksta “Pripadnici ROSU nalaze na raspolaganju Crnoj Gori za Badnji dan?”.  Uhapšena je nakon što je tadašnja Vlada pozvala Tužilaštvo da hitno reaguje jer, tvrdili su, “ta informacija ima za cilj da uznemiri javnost i izazove nerede”, iako je tekst, posle relativno kratkog vremena, bio uklonjen sa sajta.

Podgoričkom ODT-u trebalo je nešto više od godinu dana da takvu prijavu policije odbaci “jer ne postoji osnovana sumnja da je Đikanović Anđela izvršila prijavljeno krivično djelo, niti bilo koje drugo krivično djelo za koje se goni po službenoj dužnosti”.

Branilac novinarke, advokat Miloš Vuksanović kazao je za “Vijesti” da je konačno donesena jedina moguća odluka:

“A to je odbacivanje prijave protiv Anđele Đikanović, na šta je odbrana ukazivala od samog početka ovog postupka, iako je samo odbacivanje prijave tek mala satisfakcija za novinarku koja je radi jednog novinskog članka pretrpjela strahovit i potpuno neosnovan teror od strane nadležnih institucija sistema”, rekao je on.

Đikanović je zbog objavljenog teksta hapšena i bila u policijskom pritvoru.

Krajem prošle godine slične prijave su odbačene protiv novinara Gojka Raičevića i Dražena Živkovića.

Hapšenja novinara zbog navodnog izazivanje panike i nereda naišla su na oštre reakcije novinarskih udruženja, ali i međunarodnih organizacija.

 


Vijesti/SMCG, Podgorica, 12/01/2021